Дясноцентристкият кандидат Александер Стуб печели с малка разлика първия тур

...
Дясноцентристкият кандидат Александер Стуб печели с малка разлика първия тур
Коментари Харесай

Дясноцентрист срещу зелен. Кой ще е начело на Финландия

Дясноцентристкият претендент Александер Стуб печели с дребна разлика първия тур на президентските избори във Финландия и ще се изправи на балотажа против претендента на демократичния " Съюз на зелените " Пека Хаависто. Това сочат формалните резултати, представени от Ройтерс, след края на изборния ден в неделя.

Президентските избори във Финландия се организират на фона на опасенията за от страна на Русия , с която Финландия граничи, до момента в който тя продължава. Това са и първите избори в страната, откакто тя наруши многогодишната си политика на неутралитет и се.

Сега след броене на 100% от изборните бюлетини Стуб получава 27,2% от гласовете, а на второ място е някогашният външен министър Хаависто с 25,8% .

" Знаете ли, стигнахме финала, само че конкуренцията занапред стартира ", сподели спечелилият от първия тур и някогашен министър председател на страната Александер Стуб пред свои последователи.

На трето място е националистът Юси Хала-ахо с 19% от гласовете, а на четвърто - шефът на Централната банка на Финландия Оли Рен с 15,3%.

Балотажът следва на 11 февруари.

Стуб и Хаависто, които бяха любимци преди първия тур, ще се борят да наследят досегашния президент на страната Саули Нинистьо , който няма право да се кандидатира още веднъж. Именно Нинистьо изигра съществена роля за приемането на Финландия в НАТО.

Това стана през април предходната година на фона на продължаващата военна експанзия на Русия против Украйна.

Президентът на Финландия управлява външната политика на страната и политиката на сигурност, както и показва страната на съвещанията на НАТО.

Освен това той работи като висш главнокомандващ на финландските въоръжени сили, като взема решения за всевъзможни обилни промени във военната подготвеност.
 Как Русия сама накара Финландия да се причисли към НАТО  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР