Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват

...
Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват
Коментари Харесай

Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват училище

Двойно се е нараснал броят на ромските деца, които приключват учебно заведение през последните 10 години, демонстрират резултатите от национално представително изследване на социологическата организация "Глобал метрикс ".

Проучването, предоставено от фондация "Тръст за обществена опция " е извършено измежду над 4100 души в 140 обитаеми места в страната и е отдадено на образованието и трудовата реализация на ромите у нас през последните близо 10 години.

През 2019-а по отношение на 2011 година делът на ромите, посещаващи учебно заведение, се е нараснал във всички възрастови групи, само че най-значително в гимназиалния стадий при 15-18 годишните.

Делът на ромите с висше обучение е повишен шест пъти - от 0,4 на 2,6 %. Делът на приключилите висше обучение е два пъти по-висок измежду тези от тях, които са посещавали детска градина. 1/5 от ромските младежи обаче към момента са с ниско обучение.

Посещаемостта на детска градина оказва въздействие и върху заетостта на ромите. Онези от тях, които са ходили на градина по-често, имат непрекъсната работа и разполагат с 30 на 100 повече приходи по отношение на другите в общността, сочи изследването.

Според данните в последните близо 10 години безработните роми понижават с 18 на 100.

Дориана Басамакова от „ Тръста за обществена опция “ заключи: "Образователните достижения в ромската общественост се усъвършенстват с времето, като по-младите бележат най-високи резултати ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР