Двойно се е увеличил броят на през последните 10 години,

...
Двойно се е увеличил броят на през последните 10 години,
Коментари Харесай

Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват училище

Двойно се е нараснал броят на през последните 10 години, демонстрират резултатите от национално представително изследване на социологическата организация " Глобал метрикс ", представени от БНР.
Проучването, предоставено от фондация е извършено измежду над 4100 души в 140 обитаеми места в страната и е отдадено на образованието и трудовата реализация на ромите у нас през последните близо 10 години.
През 2019-а по отношение на 2011 година делът на ромите, посещаващи учебно заведение, се е нараснал във всички възрастови групи, само че най-значително в гимназиалния стадий при 15-18 годишните.
Делът на ромите с висше обучение е повишен шест пъти - от 0,4 на 2,6 %. Делът на приключилите висше обучение е два пъти по-висок измежду тези от тях, които са посещавали детска градина. 1/5 от ромските младежи обаче към момента са с ниско обучение.
 Съветът на Европа: България да създаде тактика за приобщаване на ромите Съветът на Европа: България да създаде тактика за приобщаване на ромите
България е постигнала прогрес в използването на Рамковата спогодба, като е доразвила законодателството си по отношение на недопускането на дис...
Посещаемостта на детска градина оказва въздействие и върху заетостта на ромите. Онези от тях, които са ходили на градина по-често, имат непрекъсната работа и разполагат с 30 на 100 повече приходи по отношение на другите в общността, сочи изследването.
Според данните в последните близо 10 години безработните роми понижават с 18 на 100.
Дориана Басамакова от „ Тръста за обществена опция “ заключи:
" Образователните достижения в ромската общественост се усъвършенстват с времето, като по-младите бележат най-високи резултати ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР