Двойно повече са делата за корупция по високите етажи на

...
Двойно повече са делата за корупция по високите етажи на
Коментари Харесай

Двойно повече дела за корупция

Двойно повече са делата за корупция по високите етажи на властта, които се гледат от Специализирания углавен съд. Това стана ясно на семинар, отдаден на антикорупцията и отнемането на нелегално добитото имущество, оповестяват от " 24 часа ".

По данни на арбитър Пламен Панайотов, зам.-шеф на спецсъда, през 2018 година прегледаните каузи са били 25, до момента в който през тази година техният брой нараства до 50.

Делата за занемареност, закононарушение по работа, рушвет против министри, техните заместници, кметове и регионални шефове се гледат от Специализирания углавен съд от края на 2017 година

По думи на арбитър Панайотов доста от постъпилите в края на 2017 година каузи са завършили на първа, а някои и на втора инстанция. Някои от тях пък към този момент били стигнали до Върховния касационен съд.

Той уточни, че процесите с по-малък брой подсъдими в спецсъда завършват най-вече до 6 месеца.

Това, което може да се каже от разбора за двете години е, че делата за корупция по високите етажи на властта се преглеждат в относително къси периоди, бързо завършват, като има и случаи, при които постановените присъди не се апелират пред втората инстанция, съобщи Панайотов.

По негови думи в тези случаи споразуменията били изключение. Процесите приключвали най-често по общия ред, само че имало и такива, които се гледат по така наречен " кратко правосъдно разследване ", когато не се разпитват всички очевидци или пък се признават напълно обстоятелствата по обвинителния акт.

Съдия Панайотов заяви, че съгласно съдиите от спецсъда се постановат промени в периодите за разглеждане на делата. Той даде образец с Англия, където един развой се насрочва за 10 или 20 поредни дни и завършва. Това обаче било невероятно у нас, защото по множеството каузи в спецсъда се явявали едни и същи юристи, а поради ангажираността имало отлагания.

Зам.-шефът на спецсъда изясни, че различен проблем, с който се сблъсквали магистратите, работещи по корупционни закононарушения, е, че делата за занемареност и закононарушение по работа против министри, заместниците им или кметове мъчно се доказвали.

Близо 3000 претенции за потреблението на Специални разследващи средства са постъпили в профилирания съд от началото на 2019 година Тези средства се ползват най-много по делата против незаконни групи. След основаването на КПКОНПИ тя също прави претенции за СРС.

Според арбитър Панайотов обаче казусът със СРС-тата бил, че щом стартират да ги употребяват, проверяващите органи стават мързеливи и не осъзнават, че те са краен прийом.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР