Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у

...
Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у
Коментари Харесай

Неимунизираните срещу морбили деца са нарастнали двойно

Двойно е повишен броят на неимунизираните против морбили деца у нас през първата година от пандемията. В съпоставяне с миналата 2019 година такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 000 деца на 12 години, при които се слага втора доза от наложителната ваксина против този вирус. Това демонстрират данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания, поискани от  по отношение на предизвестието на Световната здравна организация, че през 2021 година има рекордно високо равнище на пропуснати имунизации против инфекцията.

Здравната статистика демонстрира, че през 2019 година у нас е реализиран най-високият обсег на ваксинирани с първа и втора доза от комбинираната ваксина против морбили, рубеола и паротит по отношение на четири години обратно - 95% при бебетата и близо 93% при 12-годишните.

Година по-късно идва пандемията и броят на ненаправените имунизации се подвига от 3000 на 6500 при бебетата, двойно повече стават и 12-годишните без сложена втора доза. Тенденцията се резервира и през 2021 година, като броят на неимунизираните спада с няколкостотин. А случаите на морбили или дребна шарка в България са най-вече през 2019 година - регистрирани са 1231. През 2020 г. има единствено 257, а през 2021 година - нито един. За първите девет месеца на тази година у нас е регистриран един случай на морбили.

В взаимен отчет СЗО и Американските центрове за надзор на болесттите предизвестяват, че към 40 млн. деца в света не са били ваксинирани през предходната година и че в 22 страни са регистрирани огромни огнища на вируса, което дружно със забавената имунизация съставлява опасност във всеки район на света.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР