Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у

...
Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у
Коментари Харесай

Заради ковид нарасна броят на неимунизираните срещу морбили деца

Двойно е повишен броят на неимунизираните против морбили деца у нас през първата година от пандемията, оповестява БНР.

В съпоставяне с миналата 2019 година такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 хиляди деца на 12 години, при които се слага втора доза от наложителната ваксина против този вирус.

Данните са на Националния център по заразни и паразитни заболявания, по отношение на предизвестието на Световната здравна организация, че през 2021 година е реализирано рекордно високо равнище на пропуснати имунизации против инфекцията.

Здравната статистика демонстрира, че през 2019 година у нас е реализиран най-високият обсег на ваксинирани с първа и втора доза от комбинираната ваксина против морбили, рубеола и паротит по отношение на четири години обратно – 95 % при бебетата и близо 93 % при 12-годишните.

Година по-късно идва пандемията и броят на ненаправените имунизации се подвига от 3000 на 6500 при бебетата, двойно повече стават и 12-годишните без сложена втора доза. Тенденцията се резервира и през 2021 година, като броят на неимунизираните спада с няколкостотин. А случаите на морбили или дребна шарка в България са най-вече през 2019 година – регистрирани са 1231. През 2020-та има единствено 257, а през 2021 година – нито един.

За първите девет месеца на тази година у нас е регистриран един случай на морбили.

В взаимен отчет Световната здравна организация и Американските центрове за надзор на болесттите предизвестяват, че към 40 милиона деца в света не са били ваксинирани през предходната година и че в 22 страни са регистрирани огромни огнища на вируса, което дружно със забавената имунизация съставлява опасност във всеки район на света.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР