Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е

...
Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е
Коментари Харесай

Мая Манолова: Двойният стандарт при храните да бъде забранен със закон!

„ Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е освен дискриминация, а и засегнатост за българските жители. Това е нарушаване на равнопоставеността на европейските жители и подкопава самата концепция на Европейски Съюз ”. Това сподели омбудсманът Мая Манолова при откриването през днешния ден на необятна социална полемика под наслов „ Европа на два стандарта при храните - предпазени ли са правата на българските консуматори ”, отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа.

По думите на Манолова сега сме изправени пред опасността към „ Европа на две скорост ” " да се добави „ Европа на два стандарта ”.

В полемиката вземат участие български евродепутати, посланици на страните - членки на Европейски Съюз, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народни представители от парламентарни партии, ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, управлението на Българската организация по сигурност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и специалисти в региона.

Идеята на полемиката е да се набележат решения за попречване на казуса с двойния стандарт при храните от една и съща марка с разнообразни съставки и друга цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често пострадалите у нас са децата и подрастващите, които са нормалните консуматори на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова показа и съответни артикули с фрапантни разлики в съставките и цените.

„ В съответна марка детски храни, за които са получени най-вече запитвания и тъжби, проучването е посочило понижени или същите количества съставки, само че със доста по-висока цена от тази, на която храната се продава да вземем за пример в Берлин ”, изясни Мая Манолова, представена от Българска телеграфна агенция. „ Същото важи за детски шоколади, плодови и газирани питиета, в които доста от съставките са сменени с такива с по-лошо качество, като да вземем за пример глюкозен сироп вместо захар и др ”, добави тя.

На участниците на форума бе препоръчан план на декларация, която приканва европейските институции да одобряват законодателство против двойния стандарт. „ Документът ще бъде импортиран в Европейския парламент по време на чуване по тематиката в края на септември ”, посочи омбудсманът.

Манолова предложи да се сътвори законодателна рамка, в която, преди всичко, да се забрани предлагането на артикули с една и съща марка, само че с друго наличие в обособените страни. На второ -  да се сътвори обединен орган за надзор и предвиждането на съществени наказания за нарушителите на тези правила. Предложението на омбудсмана поддържа в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел, която твърдо се разгласи срещу двойните стандарти. Според нея търсенето на решения по казуса би трябвало да е плод на общи старания - на власт, бизнес и общество, които да работят дружно и в синхрон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР