Двоен удар във ВСС получи главният прокурор Иван Гешев. Пленумът

...
Двоен удар във ВСС получи главният прокурор Иван Гешев. Пленумът
Коментари Харесай

Главният прокурор получи двоен удар във ВСС - отхвърлиха искането му за експертиза на използваните от него думи "политически боклук"

Двоен удар във Висш съдебен съвет получи основният прокурор Иван Гешев. Пленумът на висшите магистрати не одобри доказателствените претенции на Гешев. Той изиска експертиза на етимолог, с цел да стане ясно дали изразът " политически отпадък " е уронил престижа на правосъдната власт. Предложението беше отхвърлено с 4 гласа " за " и 17 гласа " срещу ".
 
Освен това Гешев изиска да бъде направено социологическо изследване, което да покаже какво е равнището на доверие към правосъдната власт към датата 15 май, когато той направи конференция и употребява израза " политически отпадък ", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което основният прокурор направи е да се изиска информация от отдел " Публична връзка " за това кой може да разгласява в профила на основния прокурор в Twitter.
 
Според членовете на Висш съдебен съвет, които гласоподаваха срещу доказателствените претенции, те са ненужни и не са нужни, тъй като изясняването на обстоятелствата и събитията са в експертизата на всички магистрати, участващи в съвещанието.
 
Магистратите гласоподаваха поотделно отправените доказателствени претенции на основния прокурор Иван Гешев. Доказателственото искане за експертиза на специалист със компетентност етимология или филология, която да обясни дали с израза " политически отпадък " е уронил престижа на правосъдната власт, беше отхвърлено със 17 гласа " срещу " и 4 гласа " за " 17.
 
Пленумът на Висш съдебен съвет отхвърли и настояването за социологическо изследване, което да покаже какво е доверието към правосъдната власт към датата 15 май и след нея. Това предложение беше подкрепено единствено от петима магистрати, а 16 гласоподаваха " срещу ".
 
По отношение на настояването на основния прокурор за приемане на информация от " Публична връзка ” към администрацията на основния прокурор за условие на информация за това дали посочения профил в Туитър на Гешев е длъжностен и кои лица могат да качват в него, магистратите гласоподаваха с 2 " за ", а " срещу " гласоподаваха 19.
 
Преди гласуването основният прокурор означи, че всъщност обстановката е дума против дума. " Ние считаме, че не сме уронили престижа на правосъдната власт, вносителите считат, че сме уронили престижа. В рамките на един развой, в който страна са и вносителите би трябвало да се одобри едно от двете отзиви без каквато и да е справедлива конкретика дали това се е случило или не се е случило ", акцентира той.
 
Заседанието продължава, чака се да бъде изслушана Даниела Машева - заместител на Гешев. Според правосъдния министър Атанас Славов гласуването по решението за премахване на Гешев може да се състои още през днешния ден.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР