Движи се с около 50 км годишно, казват от Британския

...
Движи се с около 50 км годишно, казват от Британския
Коментари Харесай

Изместване на северния магнитен полюс налага промени в навигационния модел

Движи се с към 50 км годишно, споделят от Британския геоложки институт

Бързо изместване на земния северен магнитен полюс принуждава експертите да създадат невиждано рано корекции на модела, употребен за навигация от кораби, самолети и подводници в Северния ледовит океан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Северният магнитен полюс, към който сочат стрелките на компасите, се измества непредсказуемо от канадското крайбрежие, където беше преди век, към средата на Северния ледовит океан и Русия. 

" Движи се с към 50 км годишно. От 1900 година до 1980 година не се движеше доста, само че през последните 40 години изместването в действителност се форсира " - сподели Киран Беган от Британския геоложки институт пред Ройтерс.

Световният магнитен модел се актуализира на пет години. Следващите корекции трябваше да бъдат направени през 2020 година, само че американските военни желаеха това да стане по-рано, добави той. 

За модела дават отговор Британският геоложки институт и американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата. Изместването на полюса се дължи на невиждани промени в разтопеното желязо надълбоко в земята. Актуализираният модел ще бъде публикуван на 30 януари, заяви сп. " Нейчър ". 

Изместването на северния магнитен полюс ще остане неусетно за множеството хора отвън региона. То да вземем за пример няма да повлияе на смарт телефоните в Ню Йорк, Пекин или Лондон. Навигационните системи в колите и телефоните работят с радиовълни от спътници високо над Земята. На множеството места компасите ще дават единствено оскъдни отклонения, възможни съгласно петгодишния модел.

 

Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР