Движението за права и свободи се определя като един от

...
Движението за права и свободи се определя като един от
Коментари Харесай

32 г. ДПС: Картата с етническия мир, олигархията и “Държавна сигурност”

Движението за права и свободи се дефинира като един от главните поддръжници на олигархичния модел на държавно ръководство - модел, против който през 2020 година избухват гневни митинги.

В някогашните социалистически страни, каквато е и България, някогашният комунистически хайлайф, подпомаган от тайните служби, поставя ръка на държавната благосъстоятелност. Случва се по този начин наречената Приватизация. Основните активи се трансформират в към 3000 крупни частни компании, които имат повече от 85% от активите на стопанската система.

Олигархията по предписание съществува и се развива при съществуването на неконтрулируема корупция в държавната власт, допускана напълно умишлено от политическите елити.

Тъкмо тук си коства да бъде упоменат още един общопризнат факт - че почетния ръководител и основател на Движение за права и свободи - Ахмед Доган е някогашен сътрудник на “Държавна сигурност”. Държавна сигурност е директно обвързвана с провеждането на така наречен “Възродителен процес” - опит на Българска комунистическа партия да наложи насилствена асимилация на българските турци. Принудително заменени са имената на етническата група, наложени са ограничавания в използването на майчиния им език.

Доган е прочут като сътрудник “Сава”. Според архивите “демонстрира безпрекословна честност и лоялност към органите на Държавна сигурност, като декларира, че марксистко-ленинските идеали са втъкани в неговата същина и той безрезервно ще им служи. Готов е да извършва всевъзможни задания, които ще му разпореждат от Държавна сигурност. Ако един ден почувства, че променя на своята същина – на концепциите, счита, че би трябвало по-добре да постави завършек на живота си”.

Движение за права и свободи стартира живота си през 1990 година Младият тогава Ахмед Доган декларира: Ние желаеме нашето Движение за права и свободи да се утвърди като един автентичен поръчител за човешки права и индивид на демократичния развой в България.

Често в общественото пространство се тиражира версията, че Движение за права и свободи е поръчител за етническия мир в България. Тази карта бе разиграна даже при митингите край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец, когато с рейсове бяха докаранин симпатизанти на Движение за права и свободи до мястото, а полицията не позволи жители до плажа, макар оповестения по-рано митинг там.

Счита се още, че таман Движение за права и свободи и Доган пазят българските турци от ислямизация и въздействието на Турция поради основаване на националистически настроения измежду тях. Коментар на журналиста Емилия Милчева по тематиката показва, че това е задача, изпълнявана от чиновниците на Държавна сигурност, какъвто е бил и самият Доган.

Тази година следва премиера на документалния филм “Държавни тайни”. Зад продукцията стои Малина Петрова, а историята наблюдава точно основаването на Движение за права и свободи и трансформацията на партията и ролята й в обществено-политическия живот в годините на Прехода.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР