"Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен

...
"Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен
Коментари Харесай

5 партии се обявиха против избора на Мавродиев за ББР

"Движение Да България ", ДСБ/ Нова Република, "Зелените ", "Български аграрни национален съюз " и "ДЕОС " изпратиха намерено писмо до управлението на Българска народна банка и съответно до Димитър Костов, началник на ръководство "Банков контрол " и до шефа на Българска народна банка Димитър Радев, в което показват позицията си.

"В общественото пространство са налице голям брой справедливи данни, които оспорват надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията на изпълнителен шеф на държавната банка за развиване ", пишат политическите представители.

Партиите изреждат аргументите за своята позиция.

Според тях Мавродиев потвърдено се провалил като ръководител на Комисия по финансов контрол, която трябвало да се задейства и предотврати незаконната скица КТБ. Банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се употребиха с неговото снизхождение. Загубите за обществото са над 4 милиарда лв. плюс стотици милиони вложения, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица, пишат представителите на петте партии.

Според петте партии Мавродиев е прочут специалист в даването на услуги за основаване на офшорни компании и сметки, което явно е значим детайл от неговия професионализъм да стане и шеф на държавна банка с 2.2 милиарда лева активи - подсилен от държавното управление, иронично правят оценка уменията на ръководителя на КФН от петте обединения.

Останалите "мотиви срещу " Мавродиев са изреждане на връзка сред името на Мавродиев с делото за "кокаиновия крал " Евелин Банев-Брендо.

Освен това Мавродиев е показал погрешни сведения, с цел да употребява кредитна карта с по-ниска преференциална рента, което е установено и от Софийска градска прокуратура, звено "Антикорупция " по прочие № 7216/2015 година ", пишат критиците на финансиста, номиниран за ръководител на ББР.

Стоян Мавродиев няма нито ден стаж на управителна позиция в друга банка. Очевидно е, че стажът му като ръководител на финансовия регулатор КФН или като "ковчежник " на Политическа партия ГЕРБ не може по рационален метод да се одобри като съответен опит, се споделя в писмото на петте политически сили.

На финала на откритото писмо се споделя, че Българска народна банка би трябвало да е научила уроците от неуспеха КТБ и потребността банките да се ръководят по транспарантен метод от хора с морал, съответен опит и професионализъм. Одобряването на разположение със противоречив интегритет за член на директорски съвет на банка опонира на задачата на закона за обезпечаване на постоянна, надеждна и сигурна банкова система и отбрана на ползите на вложителите.

Преди дни стана ясно, че някогашният ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев е най-вероятният нов шеф на държавната Българска банка за развиване. Остава утвърждението му от Българска народна банка.

Възходът на Мавродиев стартира като стопански специалист на ГЕРБ. След успеха на партията на изборите през 2009 година той оглави КФН и изкара цялостен мандат.

По време на комисарството си влезе в изострен спор с някогашния финансов министър Симеон Дянков, който след това изпадна в недружелюбност.

Именно по негови сигнали все още се водят каузи против някогашния енергиен министър Трайчо Трайков, Дянков и хора от кръга "Капитал ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР