Двете кандидатки за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая

...
Двете кандидатки за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая
Коментари Харесай

Фандъкова и Манолова с предимно женска подкрепа на втори тур


Двете кандидатки за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са съумели да реализират съвсем идентична демографска конструкция на вота си. Това демонстрират първите хипотези на изследване на "Галъп интернешънъл ".

Вотът за ГЕРБ поначало е еднакъв с профила на "средния " българин, а вотът за Манолова за втория тур в действителност е замязял на "общ фронт ", т.е. също е внушителен за "средния " софиянец. И при двете кандидатки проличава очебийно женска конструкция на гласоподаване.

Основната и единствена разлика сред вотовете за Фандъкова и Манолова е във връзка с партийната поддръжка. За да се отчетат тези специфики, "Галъп интернешънъл " е вложил знак от вида "Ако изборите за Народно заседание бяха през днешния ден ", с цел да се види по какъв начин гласоподават главните партийни електорати.

80% от вота за Фандъкова идва от партийни последователи на ГЕРБ. Други към 10% идват от Демократична България. Останалите са от разнообразни други обединения.

При Манолова пък единствено половината избор на този тур идва от хора от Българска социалистическа партия. 16% са от Демократична България, а една десета са последователи на новия план на Слави Трифонов. Останалите са от разнообразни други обединения.

Според изводите от проучването всички съществени електорати в друга степен са подкрепили по-скоро Манолова. Това е изключително отчетливо при електората на Борис Бонев - той е дал своя вот в съответствие повече от две към едно в интерес на Манолова. Около една четвърт са отишли при "Не поддържам никого ". "Квадратчето " е постоянно желано и при електората на Борислав Игнатов.

По първи калкулации, към 40 хиляди последователи на Игнатов са излезли в този момент, при към 55 хиляди на първия тур. 30 хиляди последователи на Бонев са излезли в този момент, при към близо 50 хиляди на първия тур.

Излезли са към половината от последователите на Джамбазки. Малко повече от половината от тях са подкрепили Мая Манолова, а към една трета - Йорданка Фандъкова.

Ромите и на втория тур са подкрепили най-вече Фандъкова в съответствие две към едно. От "Галъп " показват, че тежестта на ромите в извадките на екзит пол е по-малко. /news.bg

Източник: dnesplus.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР