Двете езера Шабленското и Езерецко са източвани и нивото на

...
Двете езера Шабленското и Езерецко са източвани и нивото на
Коментари Харесай

Наводнение в правителствена резиденция край Шабла е причина за източването на две езера

Двете езера Шабленското и Езерецко са източвани и равнището на водата е с метър по ниско. Причината е наводняване в здания на държавната резиденция край Шабла. Източването е станало с позволение на екоинспекцията във Варна.

Управителят на привителствената резиденция край Шабла при започване на годината е подал сигнал до общината, че част от постройките са почнали да се наводняват и по тази причина от кметството са поискали позволение от екоинспекцията във Варна да прокопаят канал, посредством който равнищата в двете близки езера да бъде понижено. Разрешението е обещано, а каналът е прокопан. Според природозащтинците обаче количеството вода, която се е изляла в морето е доста и това е довело до фрапантния спад на равнището в езерата.

По информация на природозащтниците, каналът в началото е бил към метър. Днес обаче е необятен към 15 метра.

"На това място в никакъв случай не е отварян канал, не знам за какво е решено да бъде навръх това място, защото тук няма какво да спре водния дирек, който е тръгнал от езерото откъм морето”, сподели каза Михаил Илиев – специалист в Българско дружество за защита на птиците пред БТВ.

В Резултат на преливането равнището е спаднало с към един метър. "За страдание това е довело до пресушаване на огромна част от плитчините на езерото, които са доста основни по време на миграция на доста типове птици и за гнезденото също на доста видове”, добави той.

Според кмета на общината прокопаването на канал сред езерото и морето се прави всяка година. "Миналата година беше на същото място и надлежно проблем не е имало, както и тази година. Колегите са употребявали остарялото място, където е останало и надлежно, че това е най-късото разстояние за секване на пясъчната коса”, изясни кметът на Шабла Мариян Жечев.

Според екоминистъра нарушаване няма, а каналът е изработен съгласно разпоредбите.„ При спешна обстановка да се понижи равнището до несъмнено мярка. Тази мярка се съблюдава. Като в случаи като този, самото море затваря този излаз. Така че не виждам проблем”, означи екоминистърът Нено Димов. До 10 дни каналът ще бъде затворен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР