Две запазени мъжки мумии, намерени в ирландски блата на около

...
Две запазени мъжки мумии, намерени в ирландски блата на около
Коментари Харесай

Древните ирландци ползвали гел за коса преди 2300 години

Две непокътнати мъжки мумии, открити в ирландски блата на

към 40 км едно от друго, съумяха да изненадат експертите от

Националния музей на Ирландия в Дъблин. Оказа се, че косата на единия мъж е завършена с гел, а другият, с растежа си от 1.98 м, е най-високият човек от желязната епоха, открит до момента.

Мъжът с завършената с гел прическа е бил относително по-нисък с повече от 35 см. Химически разбор на косата му демонстрира, че в храната му е имало доста зеленчуци. Затова учените допускат, че е намерил гибелта си през лятото.

Гелът, който е употребявал, бил на растителна основа - от растително масло, смесено със смола. Вероятно то е доставено от Югозападна Франция или Испания. За да може да купува вносна козметика, мъжът би трябвало да е бил богат.

И двамата мъже са умрели от насилствена гибел, като високият

е бил малтретиран, евентуално в ритуално ликвидиране. Според археолозите античните управници са имали бит да принасят човешки подарък на боговете на плодородието, с цел да си обезпечат сполучливо властване.

Химическият разбор на ноктите на високия мъж демонстрира, че той е ял повече месо. Вероятно високият е починал през зимата, което изяснява за какво останките му са по-добре непокътнати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР