Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала

...
Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала
Коментари Харесай

Серенади със Софийската филхармония и Константин Илиевски

Две вдъхновяващи творби ще звучат на 2 август в зала " България ". Под диригентската палка на Константин Илиевски Софийската филхармония ще показа Серенада за духови принадлежности, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук. Дворжак и Сук са измежду най-ярките представители на чешката музика, а творбите им са измежду най-изпълняваните на международните подиуми.

Дворжак написа своята Серенада за духови принадлежности, виолончело и контрабас през 1878-а и в нея си проличава любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира безусловно националното творчество, това въодушевление се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.

Йозеф Сук е възпитаник, другар и шурей на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак вижда меланхоличното напрежение в огромна част от музиката на Сук и му предлага да напише по-лека и радостна музика. Така се ражда Серенадата за струнен оркестър. Произведението добива бързо известност и е харесано даже от самия Брамс, с чието утвърждение Сук го разгласява.

Наследник на известни музиканти, Константин Илиевски завършва с цялостно отличие („ summa cum laude ”) оркестрово и хорово диригентство при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил в Братислава, а по-късно продължава обучението си в Университета за музика и театрални изкуства във Виена. Учи комбинация при проф. Детлев Мюлер-Сименс и оркестрово диригентство при проф. Урош Лайовиц. Участвал е и в престижни диригентски майсторски класове във Виена с известни диригенти и оркестри като Бертранд дьо Били с Веберн Симфониета – Виена, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте – Виена, Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър.

Като гост-диригент е работил с доста непознати и български оркестри, като ORF-RSO Виена, Камерния оркестър на Виенските симфоници, Словашката национална филхармония и Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, Haциoналната опера и Радиотелевизионния оркестър RTSH на Албания, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на радио „ Класик ФМ ”, Словашкия камерен оркестър, Симфоничния оркестър „ Окцентрик ” и Симфоничния оркестър „ Л. Ван Бетовен ” (Виена – Австрия), „ Младежкия симфоничен оркестър на Флорида – Съединени американски щати и други.

Едва на 17 години основава Sinfonietta dell’Arte в Братислава, чийто общоприет музикален шеф, основен диригент и живописен началник е и до момента. През 2010-а Илиевски е част от журито на интернационалния композиторски конкурс „ Artistes en Herbe “ в Люксембург и става почетен член на интернационалната арменска организация „ AGBU ” за изключителни музикални достижения. През 2011-а издателството „ Dr. Müller “ издава книгата му „ Композиторът като тълковник на личното си усещане на света ”. Участва в юбилейния 200 сезон на „ Дружеството на приятелите на музиката ” във Виена, като изнася концерт в фамозната зала „ Музикферайн ” с Камерния оркестър на Виенските симфоници. През 2013-а е определен за един от 20-те участници във финалите на реномирания интернационален 53-ти конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „ Виктор Юго ” (Франш-Комте).

От 2014 до 2020-а Константин Илиевски е основен живописен началник на Камерен оркестър „ Дианополис ” –  Ямбол. От 2015-а и шеф на музикалните празници “Златната Диана ” в Ямбол и учител в Братиславската консерватория. През 2016-а става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От 2020-а е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.

През 2018-а получава „ Кристална лира ” в категорията „ диригент ” от СБМТД. В началото на 2019-а Константин Илиевски е диригент на исторически първото концертно турне на Софийска филхармония в Китай. Участвал е в голям брой интернационалните фестивали и е работил с реномирани солисти от международна класа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР