Две уважавани сливенски лекарки и техните пациенти дадоха надежда за

...
Две уважавани сливенски лекарки и техните пациенти дадоха надежда за
Коментари Харесай

Сливенски лекарки и пациентите им дават надежда: Псориазисът не е присъда

Две уважавани сливенски лекарки и техните пациенти дадоха вяра за пациентите с псориазис, че болестта може сполучливо да се управлява. Дерматолозите от кожното поделение в регионалната МБАЛ " Д-р Иван Селимински " - Сливен доктор Мая Миланова и доктор Антонина Нинова станаха герои във филм, даряващ религия и кураж. Видеоисториите са част от плана „ Псориазисът не е единствено кожа “ на Института за здравно обучение, оповестиха от института. Националната акция споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от подлата болест и намерили метод да се оправят с нея дружно със своите лекари. Пациентите описват за страданията, които са претърпели, за очакванията, които са имали, за поддръжката на своите половинки и за пътя, който са минали до срещата с верния доктор. Целта е да се даде кураж и на други, тъй като псориазисът не е присъда.

Пет години интернационалният водач от Нова Загора Христо Симеонов търпи болките и сърбежите. Страда от бодърствуване, нощ след нощ се разсънва в рани и люспи. Млад и финансово постоянен, само че няма никакво предпочитание за живот. Вече даже не има вяра, че някой може да му помогне. „ Обиколил съм цяла България и съм пръснал несъмнено над 5000 лв. за медикаменти. Имам от всяка страна, в която съм бил – Турция, Гърция, Франция, Италия… Уникален човек е доктор Миланова, подготвен съм всичко да направя за нея. Тя ми върна насладата от живота, усещам се като нов човек, като прероден “, споделя Христо.

Пациентът, на който е помогнала доктор Антонина Нинова, е Петър Василев от Бургас. „ Километрите не са проблем за мен, стига да има кой да ми помогне. Бях с псориазис повече от 30 години. Един съветски професор ми сподели: „ Това не се лекува “. Сега умерено мога да кажа – лекува се, към този момент нямам нищо по кожата, щастлива е и жена ми, и цялото ми семейство. Д-р Нинова е доста добър човек. Много добър експерт “, споделя Петър. Той работи като строител и раните по ръцете му създавали огромен дискомфорт. Чувствал се неловко и да се съблече, а през днешния ден умерено върви на плаж.

До наскоро кожните лекари също са убеждавали пациентите си, че псориазисът не се лекува и би трябвало да следват избрани препоръки, с цел да облекчат положението си, споделя доктор Нинова. Но след навлизането на биологичната терапия в последните няколко години, нещата са радикално разнообразни. „ Днес можем да кажем, че псориазисът се лекува, както се лекува диабетът и други хронични болести – с приемане на медикаменти през устата, или инжекционно “, съобщи доктор Миланова. Д-р Нинова прибавя, че биологичната терапия й е трансформирала самочувствието на кожен лекар – и пред сътрудници, и пред пациенти. „ Това е доста мощно оръжие, което трансформира живота на пациентите “, споделя тя. Биологичната терапия се заплаща напълно от Здравната каса, като преди този момент пациентите минават специфична комисия, с цел да бъдат утвърдени за нея.

Псориазисът не е нормално кожно заболяване, а страдалчество, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте болести, приети от СЗО за извънредно значими за актуалния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде съпоставено, а в някои случаи даже да надвишава това на диабета, тежката меланхолия, инфаркта и някои онкологични болести като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис оповестяват, че той въздейства отрицателно върху живота им. Доказано е, че поради страданията и дискомфорта, който изпитват поради болестта, пациентите постоянно протягат ръка към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи субстанции, оповестиха още от Института за здравно обучение.

В международен мащаб, болестта визира към 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднообразно при мъже и дами. Има го във всички раси, само че европеидната е по-често наранена. Болестта се демонстрира на възраст сред 11 и 45 години, само че може да се появи на всяка възраст. Особено интензивно е болестта през пубертета. Всяка година околко 20 000 деца в света под 10 година се диагностицират с псориазис.
Годишно в Сливен се записват към 500 прегледа на пациенти с тази диагноза.
„ Псориазсисът не е инфектиран! “ – е едно от главните послания към всички.

Двете истории можете да гледате тук:

Историята на Христо Симеонов и доктор Мая Миланова:
https://youtu.be/riVjWgM8fyA
И във fb: https://www.facebook.com/462853671869510

Историята на Петър Василев и доктор Антонина Нинова:
https://youtu.be/FV4j4VSjccA
И във fb:https://www.facebook.com/371069395175243
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР