Две талантливи момчета цигулари от ромския квартал Надежда“ в Сливен

...
Две талантливи момчета цигулари от ромския квартал Надежда“ в Сливен
Коментари Харесай

Цигулари от ромския квартал в Сливен ще свирят в Париж на концерт за френското председателство

Две надарени момчета цигулари от ромския квартал „ Надежда “ в Сливен са определени да свирят в Париж по случай честването на френското председателство на Европейски Съюз, което стартира на 1 януари. Децата ще бъдат включени в огромен оркестър с още 120 техни връстници - музиканти от 27 страни на Европейски Съюз. Оркестърът е образуван от Парижката филхармония по план „ Демос “.

Концертът ще се състои на 26 февруари в зала „ Пиер Булез “ под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

Проектът е ориентиран към деца, които нямат достъп до образование по стопански, географски или обществени аргументи.

Децата от Сливен са Сашо Георгиев и Цоньо Чолаков. Те са ученици на школа по плана „ Музиката вместо улицата “, основана от цигуларя Георги Калайджиев, който и живее и твори в Германия, само че също е излязъл от гетото край Сливен.

Два пъти седмично работим с децата по специфичен предмет, настрана идват по солфеж, споделя преподавателят по цигулка Радка Кусева.

В момента в школата има свободни места за флейта и обой. Две от децата са към този момент в Музикалното учебно заведение в Стара Загора. Вече ще има и образование по фагот.

В школата работата е сериозна. Въпреки огромния интерес, има и огромно текучество на деца от квартала, аргументите за което са разнообразни. 

„ Те идват с доста огромен възторг, само че при най-малката компликация се отхвърлят, връщат цигулките, връщат други принадлежности. Семейната среда е доста значима – в случай че контрол няма това дете упражнява ли се, свири ли задоволително, върви ли на учебно заведение постоянно “, акцентира преподавателката.

„ Горд “ е дребна дума, с цел да изрази какво усеща основателят на плана „ Музиката вместо улицата “ - цигуларят Георги Калайджиев, за присъединяване на ученици на школата в Париж. 

„ Аз съм толкоз благополучен. Децата са толкоз стимулирани. Жалко, че пандемията малко ни поотряза. Можеше да тръгнем с повечко деца. Те са готови, от идната седмица стартират интензивни подготовки с най-големите светила. Там ще имат самостоятелни подготовки, групови подготовки, общи – с целия оркестър, и доста свободно време да прегледат Париж. Това ще бъде една луксозна стратегия за децата, ще им даде извънредно прекарване, което ще им остане за цялостен живот. “
Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР