Две сухоземни костенурки са задържани на митнически пункт „Капитан Андреево“

...
Две сухоземни костенурки са задържани на митнически пункт „Капитан Андреево“
Коментари Харесай

Конфискуваха две костенурки от защитен вид на „Капитан Андреево“

Две сухоземни костенурки са арестувани на митнически пункт „Капитан Андреево“ при инспекция на лек автомобил, оповестиха от пресслужбата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково. След инспекция от специалист по биоразнообразие е било открито, че костенурките са от типа шипобедрена, който е заплашен.

Костенурките са били пренасяни от турски жител и неговата майка, пътуващи през България за Германия.

По думите им животните са били подарък за децата им. По време на инспекцията не са показани наложителните документи по конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора. В българското законодателство сухоземните костенурки са предпазен тип и попадат в Закона за биологичното многообразие.

Регионална инспекция за опазване на околната среда ще сформира акт за административно нарушаване. В Закона за биологично многообразие за такова нарушаване се планува санкция от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – имуществена глоба от 5000 до 30 000 лева, прецизират от екоинспекцията.

Костенурките краткотрайно са настанени в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в село Баня до влизането в действие на наказателното разпореждане, след което Министерство на околната среда и водите ще издаде заповед за дефинитивно предписание с тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР