Две стратегически държави от Персийския залив, Катар и Саудитска Арабия,

...
Две стратегически държави от Персийския залив, Катар и Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Катар и Саудитска Арабия: Защо не се обръща внимание на войните в Близкия изток като на тази в Украйна

Две стратегически страни от Персийския залив, Катар и Саудитска Арабия , показаха страдание, че не се обръща такова внимание на споровете в Близкия изток като на войната в Украйна, съобщи Франс прес.

Богатите на петрол и газ страни от Персийския залив,

които са близки до Запада, само че и до Русия, не са заели твърда позиция против Москва, само че не поддържат нахлуването ѝ в Украйна.

Европейците и американците се пробват да накарат Катар, един от най-големите експортьори на газ в света, и Саудитска Арабия, най-големия снабдител на недопечен нефт в света, да усилят производството си, до момента в който съветският експорт е под равнищата отпреди войната в Украйна.

"Хуманитарното страдалчество, което виждаме в Украйна, съществува в доста страни в този район от години " , съобщи външният министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

"Никога не сме виждали интернационален отговор на това страдалчество ", съобщи той на кръгла маса на Форума в Доха, визирайки "жестокостите против сирийския народ, палестинците, либийците, иракчаните и афганистанците ".

Ръководителят на катарската дипломация изрази вяра, че рецесията в Украйна ще послужи като "предупредителен сигнал " за интернационалната общественост да се заеме със обстановката в Близкия изток "със същото равнище на ангажираност ".

Регионът е разтърсван от политически разтърсвания и спорове, които доведоха до едни от най-тежките филантропични нещастия в света, изключително в Йемен и Сирия.

По време на Форума в Доха беше показано видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, в което той прикани Катар да усили добива на газ. Той също по този начин се опита да повлияе върху публичното мнение в Близкия изток, като съпостави войната в страната си с тази в Сирия, където руснаците поддържат режима на Башар Асад с военни средства.

По време на форума външният министър на Саудитска Арабия се съгласи с катарския си сътрудник. "Ангажиментът на интернационалната общественост " към Украйна спрямо този към страните от Близкия изток е "доста друг ", сподели Фeйсал бин Фархан Ал Сауд.

"Трябва да водите по-добър разговор с останалата част от интернационалната общественост ", сподели той на присъстващите при него американски и европейски чиновници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР