Две страни от НАТО едновременно решиха да споделят военни самолети

...
Две страни от НАТО едновременно решиха да споделят военни самолети
Коментари Харесай

МиГ-29 от страните от НАТО прехвърлят за няколко дни в Украйна

Две страни от НАТО по едно и също време взеха решение да споделят военни самолети с въоръжените сили на Украйна. Става дума за изтребители МиГ-29 от четвърто потомство. По предварителни данни врагът ще получи съвсем двадесет апарата от Варшава и Братислава. Защо решението за прекачване на самолетите беше взето тъкмо в този момент и по какъв начин доставката им ще се отрази на хода на СВО?

В петък министър-председателят на Словакия Едуард Хегер разгласи, че държавното управление на страната е решило да трансферира на украинските въоръжени сили 13 изтребителя МиГ-29, както и зенитно-ракетната система " Куб ". Според него всички членове на държавното управление са подкрепили тази стъпка, а предаването на оръжие не опонира на словашката конституция.

В същото време началникът на словашкия общоприет щаб Даниел Змек сподели, че страната му е имала проблеми през последните години с наличността на аварийни елементи и водачи за МиГ-29 и затова въпросът, че е належащо да се откри някакво решение със самолета е било обсъждано повече от един път. Министърът на защитата Ярослав Надь на собствен ред напомни, че Украйна има както аварийни елементи, по този начин и водачи, които могат да ръководят такива самолети.

Преди ден ръководителят на Полша Анджей Дуда също разгласи прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна. „ Ние безусловно в този момент изпращаме тези МиГ-ове в Украйна. Имаме дузина такива на склад. Това са МиГ-овете, които получихме при започване на 90-те години от запасите на армията на Германска демократична република. Това са последните години от тяхното действие в сходство с техните механически благоприятни условия “, сподели ръководителят на Полша.

В околните дни Украйна ще получи четири самолета в изцяло изправно положение, добави Дуда. Той също по този начин сподели, че още няколко изтребителя се " приготвят " за по-нататъшно предаване. „ Те ще бъдат сменени от нови ФА-50 от Южна Корея, първите се чакат в края на годината. След това – ескадрили от самолети Ф-35. През идващите години целият този запас ще бъде запълнен и осъвременен “, са думите на полския президент.

На този декор прессекретарят на президента Дмитрий Песков означи, че доставката на бойни самолети от някои страни от НАТО за ВСУ покачва равнището на директното им присъединяване в спора, само че няма да повлияе на специфичната интервенция, а единствено ще донесе повече проблеми за самата Украйна. Доставеното съоръжение ще предстои на заличаване, добави той.

Наскоро се заприказва за скупчване на ВСУ в Запорожка област. В експертната общественост позволяват, че в близко бъдеще врагът може да се опита да предприеме контранастъпление, както Западът упорства от кабинета на Зеленски от няколко месеца насам. В същото време съперникът интензивно трансферира самолети в Запорожко направление.

На собствен ред някогашният министър на защитата на Съединени американски щати Леон Панета се изрече в интерес на доставката на Украйна на изтребители F-16. В изявление за миланския вестник “Кориере Де ла Сера ” той предложи да се направи това, „ с цел да може Украйна да прогони руснаците от Донбас и да си върне Крим “. Двупартийна група американски сенатори също упорства Пентагонът да изпрати Ф-16 в Украйна, оповестява “Политико ”.

Въпреки това всички високопоставени чиновници на Белия дом, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, споделят, че изтребителите не са толкоз нужни за ВСУ и доставката им към момента не се обмисля. Освен това, както виждаме, " руският " ресурс от авиация в страните от НАТО към момента не е привършен.

„ В мащаба на всички Военновъздушни сили на ВСУ ескадрилата МиГ-29 е нищожно нарастване на мощността. Но за обособен сектор от фронта е изцяло задоволително. Такъв брой МиГ-29 във вид „ изтребител-бомбардировач “ може да усили авиацията на ВСУ при вероятно контранастъпление в Запорожко направление, както от дълго време се разисква “, изясни военният специалист Юрий Кнутов.

Има и версия, че трансферираните изтребители ще бъдат оборудвани с високопрецизни планиращи бомби, които врагът ще се опита да употребява при поразяване на цели в близкия гръб на съветските войски. „ За да ги смъкват, нашите войски би трябвало да реалокират своите системи за Противовъздушна отбрана по-близо до линията на прикосновение. Но в този случай те ще станат налични за ХИМАРС. Затова доставката на ескадрилата МиГ-29 ще ни сътвори избрани компликации “, добави Кнутов.

„ За врага това в действителност е разумна доставка. За разлика от западните изтребители, украинските водачи познават добре МиГ-29. Те не се нуждаят от продължителни курсове, те ще могат да стартират работа с изтребители съвсем незабавно “, изясни заслужилият боен авиатор на Русия генерал-майор Владимир Попов.

„ Мисля, че те ще бъдат трансферирани от Полша и Словакия на летищата в Западна Украйна. Може би нещо ще бъдат във Виница, където се намира щабът на Военновъздушни сили на ВСУ. Ако създадат друго, тогава покрай фронтовата линия тази ескадрила ще живее не повече от няколко седмици “, добави източникът.

„ Признавам, че вражеското командване употребява самолети за прикриване на значими индустриални и енергийни зони. Извън бойната зона МиГ-29 могат да смъкват да вземем за пример ракети, самолети, хеликоптери и други аеродинамични и балистични цели. Възможна е и въздушна поддръжка за някои епизодични офанзиви “, сподели специалистът.

„ Ще стигне ли този брой самолети на ВСУ за контранастъпление? Не. МиГ-29, несъмнено, може да работи и по наземни цели - танкове, зенитни оръдия, пехота. Но плътността на нашата Противовъздушна отбрана в зоната на СВО няма да разреши на ескадрилата МиГ-29 да живее на фронта повече от няколко седмици. Но политическият резултат от тази доставка, мисля, ще бъде голям. Украинските и западните медии ще тръбят няколко дни за „ укрепването на авиацията на ВСУ “, добави анализаторът.

„ Какво би трябвало да направи Русия? Ако нашето разузнаване открие времето и мястото на доставка на самолетите, тогава могат неотложно да бъдат нанесени удари, с цел да се предотврати въвеждането им в употреба. Но в случай че изтребителите въпреки всичко се окажат на фронта, тогава нашите системи за Противовъздушна отбрана елементарно ще унищожат украинските изтребители. Същото ще направи и изтребителната авиация на съветските Върховен касационен съд “, сподели източникът.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР