Две спешни задачи ще трябва да изпълнят депутатите в оставащите

...
Две спешни задачи ще трябва да изпълнят депутатите в оставащите
Коментари Харесай

Спешните задачи на депутатите преди ваканцията: постоянните комисии и ДДС

Две незабавни задания ще би трябвало да изпълнят депутатите в оставащите два работни дни преди Коледната почивка на Народното събрание - да образуват непрекъснатите парламентарни комисии и да трансформират закона за Данъка върху добавената стойност (ДДС), с цел да запазят за още една година намалената ставка от 9% за за заведения за хранене, хотели, книги и бебешки артикули.

Удължаването на спешната мярка, въведена поради Коронавирус пандемията, беше утвърдено в договарянията за съдружното съглашение за ръководство, само че би трябвало да мине през пленарната зала неотложно, защото настоящият период за нея изтича на 31 декември 2021 година Според Народното събрание ще заседава за последно на 23 декември, след което ще се събере още веднъж на 5 януари. Депутати разясниха пред " Дневник ", че се чака гласуването на смяната в закона за Данък добавена стойност да бъде разисквана в четвъртък, с цел да има време да бъдат основани отрасловите комисии, които да го обсъдят и приготвят за внасяне в зала.

Как се разпределят шефските места

Първа точка в седмичната стратегия на депутатите е разискването и гласуването на състава на най-малко 15 от непрекъснатите комисии (бел. авт.. - нощес не бяха качени проекторешения за останалите). Според признатия устав за работата на 47-ото Народно заседание те ще са 24, а по неофициална информация на " Дневник " от депутати най-малко 21 от тях ще бъдат разпределени сред ръководещите обединения - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

Коалиционното съглашение планува председателските постове в комисиите да бъдат разпределени съразмерно съгласно числеността на четирите парламентарни групи, както са министерските кресла. Задължително изискване е комисиите да не бъдат ръководени от представители на същата групировка, която е излъчила министър в съответната област, а аргументът е да се обезпечи съвместен надзор.

От четирите обединения в ръководещото болшинство във вторник отказваха да разясняват систематизиране и номинации за ръководители, като прецизираха, че имената още се разискват.

Очаква се " Продължаваме промяната " да сложи свои представители отпред на правната и обществената комисия, а също и на комисиите по правата на индивида, енергетиката, районната политика, електронното ръководство, външната политика, спорта, туризма и за противопоставяне на корупцията.

Според източници на " Дневник " в Народното събрание Българска социалистическа партия евентуално ще получи председателските места в пет комисии - по обучение (с евентуален ръководител Ирена Анастасова), по опазване на здравето (евентуално отпред с проф. Георги Михайлов), по защита (Атанас Зафиров), по превоз (с евентуален ръководител Георги Свиленски) и по околна среда и води (с номинация за ръководител Емил Георгиев). А " Демократична България " оглавява три комисии - по вътрешен ред и сигурност (Атанас Атанасов), по стопанска система (Мартин Димитров) и за българите в чужбина (Антоанета Цонева).

По неофициална информация " ИТН " е поискала да води комисията по бюджет и финанси (за там се разисква кандидатурата на Любомир Каримански) и по земеделие. Не е известно по какъв начин ще бъдат разпределени председателските места в оставащите комисии, както и дали и какъв брой от тях ще бъдат предоставени на опозицията.

Какво следва

В двата работни дни преди празниците са планувани и чувания на двама министри. Първото е на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и е за нарушавания на парламентарните и президентските избори като самодейността е на " Демократична България ". Второто е на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев за Плана на възобновяване и развиване и за осъществяването на оперативните стратегии, а самодейността е на Движение за права и свободи.

В Народното събрание има импортирани и две решения, отнасящи се до Коронавирус документите, само че към този момент те не са в седмичната стратегия. ГЕРБ-СДС предлага депутатите да задължат здравният министър да отстрани позволява със документи в редица обекти, а " Демократична България " - в Народното събрание да се влиза единствено с такива.

Най-спешната задача на депутатите след празниците ще бъде приемането на държавния бюджет за 2022 година, което се забави поради поредицата предварителни избори и неналичието на постоянно държавно управление. Според съдружното съглашение той би трябвало да е дефинитивно утвърден до края на януари. Новият парламент ще би трябвало незабавно да попълни и съставите на редица основни институции и регулаторни органи, защото мандатите в тях са изтекли. Предстои избор на шеф на Българската национална банка, на ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране, на двама конституционни съдии, както и на основен контрольор и на инспектори в Инспектората към Висшия правосъден съвет и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР