Две спешни задачи ще има 47-ият парламент в началото на

...
Две спешни задачи ще има 47-ият парламент в началото на
Коментари Харесай

Спешните задачи на парламента: избор на председател на енергийния регулатор и бюджетът

Две незабавни задания ще има 47-ият парламент при започване на новия политически сезон, който стартира през днешния ден (5 януари) - да одобри бюджета за 2022 година и да смени хората с изтекли мандати в редица регулатори. На първото съвещание тази заран се чака всички парламентарни групи да показват цели за работата си в идващите месеци.

Първата задача съгласно депутати от разнообразни партии ще е избор на нов ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), защото мандатът на Иван Иванов е изминал. За това се приказва още от края на предходната година около решението за увеличение цените на тока, само че процедурата не беше стартирана. Сега след решението за повишаване на цената на газа с 30% министър председателят Кирил Петков разгласи, че членовете на енергийния регулатор с изминал мандат би трябвало да бъдат заменени до края на януари, защото комисията не си прави работата, както би трябвало.

Втората значима задача - приемането на трите бюджета - на здравната каса, на публичното обезпечаване и на страната, се чака да бъде в дневния ред през февруари , откакто във вторник финансовият министър Асен Василев разгласи, че

Избор на регулатори

По неофициална информация ръководещите обединения чакат от " Продължаваме промяната " да излъчи претендент за ръководител на КЕВР, а от най-голямата парламентарна група настояват, че процесът ще стартира със взаимно съвещание на комисиите по енергетика и по бюджет и финанси, на което евентуално ще бъдат избрани и критерии за номиниране на претенденти.

От " Продължаваме промяната " дефинират като подправена вест тиражираната от ГЕРБ информация, че претендентът за ръководител на енергийния регулатор ще бъде депутатът от групата Венко Сабрутев, който е член на парламентарната енергийна комисия и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. С изминал мандат е и Евгения Хаританова от КЕВР, която също ще бъде заменена.

Парламентът ще би трябвало да избере още:

- нови шеф и на подуправител на Българската национална банка (БНБ)
- двама конституционни съдии
- основен контрольор и инспектори в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС)
- ръководител и четирима членове на Комисията за отбрана на персоналните данни
- член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет
- управление и членове на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска и други

Според източници на " Дневник " ръководещите обединения още не са обсъждали дружно кандидатури за тези постове. В предходния парламент имаше опит да започва, чийто мандат изтече предишния юли, само че откакто се разбра, че най-вероятно няма да се излъчи постоянно държавно управление, тя бе спряна. Тогава импровизирано се разясняваше, че " ИТН " има кандидатура - тази на Любомир Каримански, който и тогава, и в този момент е отпред на комисията по бюджет и финанси, само че той отхвърляше с него да са водени такива диалози.

Междувременно се водят и договаряния сред съдружните сътрудници за. По неофициална информация те би трябвало да приключат идната седмица.

Първи закони и решение за Коронавирус документите

На първото съвещание на Народното събрание се чака всички политически сили да създадат заявления за целите, по които ще работят през новия политически сезон. Парламентът ще стартира и законодателна си активност, откакто преди ваканцията бяха формирани Сред предпочитаните законопроекти с изключение на бюджетите се чака да бъде и закриването на профилираното правораздаване.

Темата за COVID-19 още веднъж ще бъде на дневен ред. Очаква се болшинството да отхвърли обсъжданото преди ваканцията предложение на " Възраждане " за основаване на краткотрайна анкетна комисия, която да откри обстоятелствата и събитията при въвеждането на противоепидемичните ограничения против ковид.

В дневния ред на Народното събрание ще бъде и предлагането на " Демократична България " за въвеждане на достъп до постройката на Народното събрание с така наречен зелени документи - за имунизиране, преболедуване или отрицателен тест. При откриването на Народното събрание през декември ГЕРБ-СДС на няколко пъти подлагаше на критика новото болшинство, че не желае да вкара подобен достъп, поради което под предлог, че за депутатите и останалите хора би трябвало да важат едни и същи правила, групировката предложи Народното събрание да задължи министъра на опазването на здравето да анулира условието за документи за редица действия. Преди да влезе в пленарната зала обаче това предложение на опозицията ще се разисква от здравната комисия.

В четвъртък Народното събрание ще изслуша вътрешния министър Бойко Рашков за нарушавания при разкриването на преносими изборни секции за изборите на 11 юли и на 14 ноември м.г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР