Две седмици преди първата среща на върха на европейските лидери

...
Две седмици преди първата среща на върха на европейските лидери
Коментари Харесай

Натискът срещу Унгария в ЕС продължава. 20 млрд. евро за страната остават блокирани

Две седмици преди първата среща на върха на европейските водачи за тази година продължава да пораства натискът върху Унгария да се откаже от наложеното несъгласие върху помощта за нападнатата от Русия Украйна.

На последния Европейския съвет в края на предходната година унгарският министър председател Виктор Орбан блокира пакет от помощи на Европейски Съюз за Киев в размер на 50 милиарда евро. Това станасамо няколко часа, откакто европейските водачи реализираха единодушие да стартират договаряния с Киев за присъединение към блока.

В тирада пред членовете на Европейския парламент в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че Унгария ще се откаже от ветото още преди провеждането на срещата на върха на 1 февруари.

" Убедена съм, че 27 страни могат да намерят решение ", разгласи фон дер Лайен пред евродепутатите.

Унгария към този момент даде да се разбере, че може да отстъпи, единствено в случай че получи опцията всяка година да постанова несъгласие на помощта - вид, който останалите страни членки не считат за допустим.

Ако унгарският министър председател Виктор Орбан не промени позицията си, е допустимо останалите 26 страни да обезпечат директна помощ отвън бюджета на общността, само че това би било единствено краткотрайно решение, защото Киев незабавно се нуждае от средствата.

Европейската комисия към този момент понесе съществени рецензии, че се е оставила да бъде изнудена от унгарския министър председател, като отблокира 10 милиарда евро от към този момент замразените европейски средства за Унгария, макар че страната не се справила нито със злоупотребата с власт, нито с корупцията.

Фон дер Лайен отбрани решението на комисията с аргумента, че Унгария е спазила едно от условията на Брюксел и е въвела нов закон за правосъдната промяна.

" В същото време 20 милиарда евро остава замразени поради незачитането на правата LGTBIQ oбщността, мигрантите и университетския състав на страната, " сподели фон дер Лайен и добави, че фондовете за Будапеща ще бъдат размразени едвам когато Унгария успее да извърши всички сложени от Брюксел условия.

Според част от евродепутатите в случай че Европейската комисия допусне размразяването на още от блокираните средства без да са налице изпълнени условия, Европейският парламент може да предприеме спомагателни стъпки, в това число избор на съмнение против Европейската комисия. Ако такава процедура бъде сполучлива, то би свалила фон дер Лайен от поста.

Очаква се в четвъртък да бъде гласувана резолюция във връзка с сходни ограничения.

Междувременно немскоезичното издание " Der Spiegel " заяви, че част от политическите групи в Европейския парламент са подготвени да отидат още една крачка напред и да заведат иск в Съда на Европейския съюз.

Именно поради рецензиите за тъпчене на върховенството на закона против Унгария при започване на годината финландски евродепутат изиска лишаване на правото ѝ на глас в Европейския съвет, като популяризира петиция с апел това по този метод " да бъдат предпазени европейските полезности ".

В същото време не стопират опасенията, че спора сред Брюксел и Будапеща може да се задълбочи поради решението на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да се откаже от поста си прибързано.

Една от хипотезите е, че мястото му служебно може да заеме Виктор Орбан катто ротационен ръководител на Съвета през втората половина на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР