Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия

...
Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия
Коментари Харесай

Таджикистан привика руския посланик

Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия в понеделник, с цел да стачкува против това, което дефинира като несправедливо отношение към своите жители от страна на Москва, в необичаен спор сред постсъветски съдружници.

Министерството не се загатна за ареста на няколко мъже, за които Москва твърди, че са от Таджикистан, след терористичната атака срещу концертната зала  " Крокус сити хол " на 22 март.

Таджикското министерство съобщи в настрана изказване в неделя, че почти 1000 негови жители, опитващи се да влязат в Русия, са били блокирани на московското летище Внуково от 27 април " без да са им обезпечени подобаващи санитарни условия ".

В него се споделя, че 27 таджикистанци са били депортирани, а още 306 са включени в лист с хора, които би трябвало да бъдат депортирани от Русия.

" Такива ограничаващи ограничения се предприемат само във връзка с жители на Таджикистан ", се споделя в известието. Десетки таджики също са били блокирани на други летища в Москва, се прибавя.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели в понеделник, че Русия краткотрайно е стегнала контрола по границата си като мярка за попречване на тероризма, но подхваща стъпки за разрешаване на дългите закъснения на границата.

" Ние особено подчертаваме, че подобни стъпки са от краткотраен характер и не регистрират националността на идващите в Русия ", сподели тя.

Таджикистан е член на водени от Русия блокове за сигурност и търговия и е хазаин на съветска военна база. Икономиката й зависи в огромна степен от паричните преводи от повече от милион таджикски служащи мигранти, работещи в Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР