Две противоположни заявки за собствения си депутатски имунитет успя да

...
Две противоположни заявки за собствения си депутатски имунитет успя да
Коментари Харесай

Борисов за час: Първо не дава имунитет на съученици на Гешев, после - дава го, за да няма шантаж

Две противоположни поръчки за личния си депутатски имунитет съумя да даде водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в рамките единствено на 1 час. В началото на пленарното съвещание в сряда той съобщи, че няма да даде непринудено отбраната от наказателно гонене, която има като народен представител, " на съучениците на Гешев " - явно имайки поради краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов, определен след уволнението на Иван Гешев.

Само час по-късно някогашният министър председател свика медиите в Народното събрание - към този момент с друга поръчка. " Ще си дам имунитета - макар толкоз очевидната изработка от тогавашния основен прокурор против мен. Аз имам вяра и на българския съд и прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, с цел да си прокарват своите решения ".

Имунитетът на Борисов беше пожелан от към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев на 2 юни. Причината е така наречен " Барселонагейт ", обвързван с инспекция за пране на пари и къща в Барселона, употребена от някогашна манекенка, като в сигнала по следствието се приказва за връзка с Борисов в тази ситуация. Гешев внесе и " спомагателни материали ", Народното събрание образува краткотрайна комисия, която да реши цената на тези материари, както и тези по други поискани имунитети. Закъснялото ѝ първо съвещание не се организира във вторник поради липса на кворум.

Междувременно Българска социалистическа партия внесе план за решение за свалянето на Борисовия имунитет от пленарната зала, а точката е в дневния ред на Народното събрание за тази седмица - по силата на това, че всяка първа сряда от месеца опозицията има право да внася свои оферти за работата на институцията. Втората поръчка на някогашния министър председател пристигна незабавно щом се разбра, че дебатите може да са още през днешния ден по настояването на социалистите.

При първата си поява пред медиите Борисов се ядоса на въпроса за имунитета му и упрекна задалия го публицист, че извършва " поръчка ". Оплака се още, че при разпитите му като очевидец в прокуратурата проверяващите го питали " за какво желае оставката на Иан Гешев ". Факт е, че държавното обвиняване и Гешев наподобява бяха оставили " Барселонагейт " " на трупчета " преди от ГЕРБ да афишират отстраняването на основния прокурор от поста му за собствен приоритет по време на договарянията за сформиране на държавно управление.

Час по-късно водачът на ГЕРБ - към този момент оповестил, ще се даде имунитета си, с цел да " няма шантаж и изнудване ", упрекна лидерката на социалистите Корнелия Нинова, че " прави някаква друга непозната задача ". Решението да се откаже от отбраната си против следствие е пристигнало след диалог в парламентарната група на партията му. " Все отново аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета ", сподели той и заявява доверие в съда.

В последните си дви преди да бъде уволнен, актуалният кандидат-политик Гешев изиска имунитетите и на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, на депутата от ГЕРБ Даниел Александров и на народния представител от Движение за права и свободи Димитър Аврамов. Петков към този момент сдаде своя непринудено, каквато опция дава конституцията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР