Две предложения на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК

...
Две предложения на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

В 6 без 5: ГЕРБ, ДПС и ИТН удариха рамо на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК -

Две оферти на " Възраждане " за промени в бюджета на НЗОК до края на 2022 година получиха изненадваща поддръжка от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН ". Първото изменение предвижда 10% нарастване на заплатите на личния състав в НЗОК, а второто - 14 милиона лв. нарастване на средствата за скъпоструващо лекуване и трансплантации на тежкоболни деца. 

Целият законопроект за изменение и допълнение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса бе признат единомислещо, като от 226 дали своят вот народни представители всички гласоподаваха " за ", а " срещу " и " въздържали се " нямаше.

Първоначално от " Възраждане " бяха предложили спомагателни 12 милиона лв. нарастване за средствата за личния състав в НЗОК, само че в пленарната зала техният народен представител Георги Георгиев внесе корекция за нарастване на средствата с 2 милиона и 100 хиляди лв. от 1 юли.

Депутатът от " Възраждане " съобщи, че съгласно партията НЗОК има потребност от в допълнение увеличение предвид високата инфлация и че от години не са получавали нарастване на заплатите. 

" Сумата бе понижена, тъй като постигнахме договореност със синдикатите, че тази сума ще е задоволителна. Ръководството на НЗОК имат отговорността, дружно със синдикатите, да разпределят тези средства поравно по отношение на потребностите ", обясни Георги Георгиев в коридорите на Народното събрание. 

Съпартиецът му Петър Петров разгласи, че с приемането на второто им предложение е " била възобновена една неправда " при първото гласуване на бюджета НЗОК тази година. Предложението на " Възраждане " е парите за скъпоструващо лекуване и трансплантации на деца да бъдат увеличени с 14 милиона лв.. Така общият бюджет средства, планувани в НЗОК за задачата, възлиза 51 милиона за 2022 година Петров съобщи, че се надява тези средства да спасят живота на тежко болните деца. 

" Убеден съм, че това предложение ще получи болшинство и при гласуването на държавния бюджет ", каза Петър Петров. 

Двете оферти, импортирани от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, изненадващо бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, макар че от Има Такъв Народ не ги поддържаха по време на съвещанието на бюджетната комисия, когато се обсъждаше бюджета на НЗОК на второ четене.  

Междувременно предлагането на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ - за спомагателни 2 милиона лв. здравноосигурителна помощ за тотална зъбна протеза, не се одобри. " Възраждане " върна жеста на Движение за права и свободи и поддържа предлагането дружно с ГЕРБ, само че от Има Такъв Народ гласоподаваха " срещу " и по този начин наклониха везните.

Какво се планува в бюджета на НЗОК? 

С признатите през днешния ден промени се планува растеж на здравноосигурителните доходи в общ размер на 111,8 милиона лв. от прехвърляния за здравното обезпечаване.

Предвидени са средства за шест месеца в размер на 
118,5 милиона лв. за спомагателни трудови хонорари на медицинския личен състав при оповестяването на изключителна епидемиологична конюнктура. Тъй като изключителната епидемиологична конюнктура беше анулирана на 1 април 2022 година, отпада основанието за погашение на спомагателните хонорари на болничния личен състав, вследствие на което предстоящите икономии са в размер 46,2 милиона лв..

Общото чисто нарастване на доходи и прехвърляния в бюджета на НЗОК е в размер на 65, 5 милиона лв.. Предвидените средства за настоящи разноски средства е общо 62,2 милиона лв..

Тъй като от 1 юли дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, разпределяне, възнаграждение, даване и надзор на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хора с увреждания минават към НЗОК, е належащо да се образува нов административен потенциал в Централното ръководство на НЗОК и районните здравноосигурителни каси.

По тази причина е належащо да бъдат обезпечени спомагателни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Необходимите спомагателни средства за разноски за личен състав са в размер на 4 милиона лв. за 6-месечен интервал от юли до края на годината. За прехрана на административни действия са планувани 2,3 милиона лв..

Общо 55,9 милиона лв. са планувани за здравноосигурителните заплащания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР