Две поръчки за разширението на газохранилището в Чирен е обявил

...
Две поръчки за разширението на газохранилището в Чирен е обявил
Коментари Харесай

Обявени са поръчки за над 300 млн. лв. за газохранилището в Чирен

Две поръчки за разширението на газохранилището в Чирен е оповестил държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", който ръководи настоящето оборудване за нагнетяване и рандеман на газовите ресурси на страната.

Едната е за доставка на материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на спомагателните наземни уреди, които ще разрешат увеличение на потенциала на газохранилището. Тя е за 300 млн. лева без Данък добавена стойност и предложения за осъществяването ѝ ще се одобряват до 20 април.

Втората е за разработване на инвестиицонен план за изграждане на газопровод, който да свърза хранилището със съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " наоколо до козлодуйското село Бутан. Тази социална поръчка е за 820 хиляди лева без Данък добавена стойност и оферти за участи есе набират до 8 април.

И двете поръчки са значими за осъществяването на плана за разширение на потенциала на газохранилището от сегашните 550 млн. куб. м на 1 милиарда куб. м, който бе финансиран в края на януари 2022 година на Европейската комисия, защото е от стратегическо значение за Европа. Общо увеличението на размера на оборудването се прави оценка на 500 млн. евро, като " Булгартрансгаз " ще търси спомагателни заемни средства и финансиране, в това число по самодейността " Три морета ".

Намеренията са новите уреди да влязат в употреба през юли 2024 година и да може по едно и също време да се нагнетява и да се добива газ от запасите, до момента в който сега се прави единствено едното или единствено другото. Ще стане допустимо на ден да се употребяват по 8-10 млн. куб. м от запасите при настоящи 4.7 млн. куб. м на ден.

В поръчката за 300 млн. лева ще се търси компания или консорциум от компании, които да приготвят документите за градежа на надземните уреди, да доставят материалите и оборудването за нови компресорна и газоизмервателна станция и да ги вкарат в употреба.

От участниците в поръчката се изисква в последните три завършили финансови години да имат най-малък общ оборот от 300 млн. лева

Втората поръчка за 820 хиляди лева без Данък добавена стойност е за устройствено обмисляне и разработване на механически план за метафоричен газопровод от хранилището в Чирен до село Бутан, който ще минава през общините Мизия, Хайредин, Борован, Криводо, Враца и Козлодуй. Изпълнителят ѝ ще би трябвало също по този начин да реши нуждата от екологична оценка, степента на въздействиу върху биоразнообразието, да създаде парцеларния проект на газопровода и да съгласува документите по плана с способените органи.

" Булгартрансгаз " желае техническият капиталов план да е подготвен за не повече от 180 дни.

Държавният оператор би трябвало да разгласи и поръчка за проектирането и прокарването на подземните сондажи, в които ще се нагнетяват спомагателните количества природен газ, наблюдателни, както и за разпродажба на някои от старите сондажи, които няма да се употребяват. Предстои да се види по кое време ще тръгне тя и на каква стойност ще бъде.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР