Две първи дами с дипломи по история - Мария Желева

...
Две първи дами с дипломи по история - Мария Желева
Коментари Харесай

Първите дами: Мария Желева не изостави киното, Зорка Първано...

Две първи дами с дипломи по история - Мария Желева и Зорка Първанова, избраха да са в сянката на съпрузите си и да продължат да развиват кариерите си.

Първата в писмено студио „ Време “ към киноцентър „ Бояна “, а втората в Института по история към Българска академия на науките.

Непринудена и естествена, брачната половинка на първия демократично определен президент Желю Желев - Мария, по този начин и не съумя да се вмести в протокола. Остана си до дъно положителното селско момиче от Грозден, което всяка година върви да вари туршии и компоти.

Отслабнала с 15 кг от стрес, откакто Желю Желев става президент. На 1 август 1990 година, до момента в който копае картофите в бащината си градина в Грозден, Мария чува, че мъжът й е определен за държавен глава. „ То в случай че беше нещо хубаво, нямаше да се падне на нас “, разяснява тя.

По време на мандата си не стопира да снима филми. Мрази да е под светлината на прожекторите, само че съпровожда брачна половинка си на всички места.

Легенди се носят за гафовете в чужбина на Марушка, както я назовават приятелите. Като този с пресипаното саке от нейната в неговата чаша на обяд при японския император Акихито.

Мария по този начин и не се възвръща след най-голямата покруса в живота си - не може да си елементарни, че не е предотвратила самоубийството на щерка си Йорданка, която си отива на 22.

Зорка Първанова, най-дългогодишната ни до момента първа дама, е типичен образец на сянка на брачна половинка си. Винаги беше до него, само че предпочиташе научната си кариера. Напусна с облекчение " Дондуков " 2 след двата мандата на Георги Първанов. През цялото време продължава да работи в Института по балканистика, където като лекар по история получава заплата 252.50 лева

Първанова е постоянно е чудесно готова по тематиката на всяко събитие, на което участва. Отнася рецензии само за семплите си тоалети.

Нито един път тя не се изкушава да показва дискретния си сексапил и отличната си фигура. " Фразата първа дама ми звучи даже смешно - прочетох, че Жаклин Кенеди, американски пример за жанр, отказвала да я назовават по този начин - звучало й като име на спортен кон ", споделя Първанова.

Тя обаче е постоянно до брачна половинка си, отбрани го както при появяването на информация, че е работил за Държавна сигурност, по този начин и когато жълти медии раздухват негова нежна връзка с певицата Мариана Попова.

Първанова посвещава много време на благотворителни дела, дружно със брачна половинка й основават самодейността „ Българската Коледа “. По нейна покана през 2005 година първата дама на Съединени американски щати Лора Буш приема двете да поемат дружно план, финансиран от Държавния департамент, обезпечил книги и онлайн услуги в доста наши библиотеки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР