Две от най-големите асоциации на европейските финансови пазари лобират пред

...
Две от най-големите асоциации на европейските финансови пазари лобират пред
Коментари Харесай

Европейските търговци искат по-къс работен ден

Две от най-големите асоциации на европейските финансови пазари лобират пред управленията на Лондонската фондова борса и на други борси да отварят по-късно и да понижат работното време с 90 минути, оповестява "Файненшъл таймс ". Мотивът е да се усили ликвидността и да се усъвършенства менталното здраве на търговците.

Асоциацията за финансови пазари в Европа (която съставлява банките) и Инвестиционната асоциация (която съставлява инвеститорите) водят предварителни договаряния с европейските тържища за съкращаване на работните часове за борсова търговия от 9.00 до 16.00 часа по Гринуич. В момента лондонските борси отварят в 8.00 ч. и завършват работа в 16.30 часа. Те работят повече от сътрудниците си в Съединени американски щати и в Азия, както и от съперниците си на Стария континент, тъй като могат да обзет повече часови зони в границите на един ден и с цел да хвърлят мост сред края на комерсиалната сесия в Хонконг и началните часове на търговия в Ню Йорк. Според основателите на "петицията " това визира умственото здраве и персоналния живот на търговците и на вложителите и обезкуражава чиновниците да стават родители. От друга страна, по-краткият работен ден ще увеличи ликвидността, ще рационализира разноските и ще остави повече време на дилърите и на пазарните играчи да "смелят " корпоративните вести.

Ритъмът на европейските пазари се трансформира последователно през последните години, тъй като търговията се автоматизира и пасивните вложения (каквито са търгуваните на борсата фондове) набират известност. В средностатистическата комерсиална сесия след "взрива " от покупко-продажби през първия час след откриването й оборотът "изтънява " до финалните няколко минути когато брокерите се приготвят за аукциона преди затваряне на главните тържища. През тази последна "петминутка " може да се случи съвсем една четвърт от общия дневен оборот, тъй като портфейли за милиарди долари се преизчисляват съгласно крайните цени на тържището. Оценката на френския пазарен регулатор AMF е, че растежът на интензивността в края на деня може да доближи до 40% от общия дневен оборот на тържището в Париж.

Търговците и вложителите в Европа от дълго време са под напън, тъй като автоматизацията прави много работни места непотребни и от ден на ден капиталови банки преразглеждат бизнеса си с скъпи бумаги в опит да спестят разноски. немската "Дойче банк " и австралийската "Макуейри " орязаха фрапантно лондонските си интервенции. "Ейч Ес Би Си " пък възнамерява да закрие 10 хиляди работни места, в това число за борсови играчи.

Търговците от време на време стачкуват против замисляни промени на работния им ден. Например, операторът на борсата в Сингапур SGX бе заставен да върне през 2017-а обедната отмора след недоволства на локални брокери. Норвежката статистическа работа пък трябваше да се откаже от проектите си да изтегли с един час (от 8.00 в 7.00 часа) публикуването на данни откакто пазарни играчи стачкуваха, че това може да докара до растеж на пазарните съмнения. Статистиците на Скандинавската страна покриват цялостен набор от индикатори - от Брутният вътрешен продукт до броя на убитите от влакове лосове през съответната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР