Две от емблематичните фигури на прехода направиха нещо като изповеди

...
Две от емблематичните фигури на прехода направиха нещо като изповеди
Коментари Харесай

Тъмносини грешници се правят на праведници

Две от емблематичните фигури на прехода направиха нещо като изповеди предишния месец в обособени изявленията за в. "Галерия " - Константин Тренчев и Евгений Бакърджиев. Наборите не икономисаха някои горчиви истини за прехода и за себе си.
И въпреки всичко - интервютата не се получиха като разкаяния на грешници пред Божия наместник на земята. Някои може да ги считат за праведници, само че на кантара на историята се оказват грешници. Малко или доста те

доведоха България до тресавището

в което тя е сега.
Да вземем демографията. Тя не е просто в рецесия, не е даже и в злополука - като етнос българите към този момент берем душа в интензивното на историята. Ако през 1989-1990 година прескочихме 9-милионния предел, през днешния ден сме паднали до 7,1 милиона население. За цялата 2017 година у нас са родени 57 175 бебета, а това е антирекорд от 1945 година насам. Според родната, само че и непозната статистика (ЦРУ, Европейски Съюз, Световната банка), приблизително на година се топим с по 50 000 души, или колкото приблизително огромен наш град, дневно със 136, на час с по 6 души.
Стряскащо е откритието на етнолога доцент доктор Игнат Минков за демографската картина в трите етнически общности на страната ни. При българския етнос има негативен приръст - коефициентът е минус 8,2 на 1000 души. Т.е. на всеки 1000 души българите понижаваме с 8,2-ма. При българските турци коефициентът е 2,7 - единствено че плюс. А при ромите коефициентът е цели 19,4 плюс - т.е. на всеки 1000 души те се усилват с 19,4 души.
И по този начин, за 29 години нацията ни се е стопила с 2 милиона, това прави почти 1/4 от популацията - от ниска раждаемост, висока смъртност и миграция. Но още по-зловещи са вероятностите. По данни на Организация на обединените нации в средата на века страната ни ще се срине до 5,1 милиона население, а към края - до 3,4 милиона души. Това са още два демографски погрома. Възможно ли е близо 9-милионна нация да понесе три демографски погрома за един век? Краят на века е след 60-80 години, а това са минути за часовника на историята. След тях българите ще станем третият етнос в сегашната ни територия - при опазване на демографските пропорции в трите общности. Пред нас ще са ромите и турците, както проличава от данните на Игнат Минков. България дефинитивно ще се обезбългари. Дали въобще ще има такава нация и страна с такова име? Това ще е гибелта на България.

Историята ще я прати в моргата си

Ще ми се да попитам Тренчев и Бакърджиев - не се ли разпознават в тази картина? Тя не е ли рисувана и от тяхната мисъл, от техните полезности? Наскоро сътрудника Стоян Цонев онагледи във в. "Земя " по какъв начин тъмносинята съсипия от началото на 90-те години е ликвидирала земеделието в Силистренско и Добруджа - тъй като "заповедта на "приятелите " от Съединени американски щати беше "от социализма да не остане камък върху камък ". Съюз на демократичните сили и ликвидационните му препоръки опоскаха българското село, както вредители вършат това със селскостопанските култури. Добре, камък върху камък от социализма не остана, само че ето какво споделят румънци, представени от създателя: "Вие в България нямате селско стопанство. Нямате отглеждане на животни, нямате зеленчукопроизводство, нямате и консервна индустрия. Вашите аграрни кооперации създават единствено зърнени артикули и не обезпечават работа за хората. " Тъмносинята съсипия действаше по този начин освен в Добруджа, а и в цялата страната.
А опоскването прогони българите да си търсят хляба в чужбина. Има села и региони, в които Съюз на демократичните сили и капитализмът не оставиха освен камък върху камък от предишното, само че и българин до българин.
Ето за какво

Съюз на демократичните сили са Сатанински Демократични Сили

И кел изгода, че историята ги изхвърли на сметището си, откакто със своята съсипия заложиха демографския ни разгром и задаващата ни се етническа крах. А Тренчев и Бакърджиев са в действителност знакови лица на тези сили, плюс всички ония, за които се сетите от това време. Само че всички те са и знакови лица на разрухата. Да не би Тренчев да е бил срещу основаването на ликвидационните препоръки, срещу унищожаването на АПК-та и кооперациите? Не обикаляше ли със седесарските орди по градове и села, с цел да сее тотална приватизация и разруха? И в този момент, след близо 30 години, се оказва, че със седесарските орди не е оставил камък върху камък от оцеляването ни като народ и страна.
Да вземем и бедността на българина. По този индикатор сме на дъното в Европейски Съюз, което двамата набори няма по какъв начин да отрекат. По данни на Евростат от април 2017 година крайната беднотия в България е била 35 на 100, а през 90-те тя е прескачала и 42-процентната отметка. Тези 35% са 2,5 млн. българи "с тежки материални ограничения ", които не могат да посрещнат непредвидени разноски. Това са все черни точки за българския зверски капитализъм, в чиито основи бетон бъркаха и двамата господа. В свои проучвания проф. Васил Проданов вади от Евростат цифрата 48%, което съставлява броя на българите, които страдат от обществена депривация - не могат да си разрешат пет от 13-те обикновени потребности като вървене на море, консумация на месо два пъти седмично, незабавен и наложителен ремонт, заради което би трябвало да взимат заем. На процедура това значи, че

половината от българите мизерстват

а при пенсионерите с подобен "статут " са 60%. През годините се показваха значително данни, че българинът се храни по-бедно и по-лошо след 10 ноември - по-малко месо, млечни артикули, плодове, зеленчуци. Нищо, че пазарът е цялостен с тях. Неслучайно сме на последно място в Европа и по показателя "Джини " за обществено неравноправие.
Да вземем опазването на здравето - още повече, че Тренчев е доктор. Омразният му социализъм бе основал здравна система, за която английски финансови консултанти са съветвали през 1996-1997 година да не се пипа (според някогашния зам.-министър на финансите Атанас Кацарчев). Според проучване от 2009 година на "Алфа рисърч " 72,8% от запитаните българи са считали, че опазването на здравето при социализма е било доста по-добро от този момент. И от в този момент, бих добавил. Но тъй като за Тренчев и Бакърджиев от комунизма не е трябвало камък върху камък да остане, здравето на хората е трябвало да стане грижа на пазара - на покупко-продажбата. Здравето е изравнено с джапанките, които би трябвало да се шитнат. Пазарният фундаментализъм беше кръвообращението на тяхното мислене, а и въобще на капиталистическите ортодокси, без значение дали ще ги наречете Съюз на демократичните сили, десница, либерали, ГЕРБ или атлантисти.
Така, а в този момент резултатите от опазването на здравето на дивашкия капитализъм:
- България е преди всичко по смъртност в Европейски Съюз съгласно Националната здравна тактика 2014-2020. 160 на всеки 100 000 българи са покосявани от инсулт, до момента в който междинният индикатор за Европейски Съюз е над три пъти по-нисък - 51 души;
- България е сред страните с най-ниска дълготрайност на живота (след нас са Литва и Латвия);
- през 2010 година страната ни и Румъния са с най-голяма детска смъртност в Европейски Съюз - надлежно 9,4 на 1000 деца и 9,8 на 1000 деца;
- през днешния ден 20-25% от хората с ниски приходи не си купуват медикаменти заради безпаричие, а над 1 млн. възрастни не се хранят обикновено, тъй като нямат пари за протези, мостове или коронки.
Може да продължим с образованието, престъпността, нравите, морала и други сфери, където недъзите несъмнено са повече от позитивите.
И отново да попитам двамата седесари - не се ли разпознават в тези числа и трендове? И двамата хубавичко "рендосват " Иван Костов, само че единствено той ли е отговорен за демографския разгром и за цивилизационния нокаут, от който не се знае дали ще се надигнем, до момента в който историята преброи до 10? Това дано не звучи в отбрана на тази персона, само че явно нокаутът е провокиран освен от нея. Да, няма да намерите подписите на Тренчев и Бакърджиев под решения и текстове, в които се приказва, че българите би трябвало да мизерстваме, разболяваме, мигрираме и измираме. Но в последна сметка те взимаха решения и предприемаха дейности, които доведоха точно до това. В последна сметка те бяха част от полезностите, силите и процесите, които ни доведоха до настоящето мочурище. Не изповядваха ли поголовната приватизация, в това число и на работещи и перспективни държавни компании, чието разсипване е директно обвързвано с демографския разгром? Не бяха ли подгонили страната отвред, поради което в този момент пропищяваме, че оставаме без лекари от отворените граници, че пандизчии бягат измежду бял ден или че "станахме една никаква страна " (по признанието на Тренчев)? Не жигосваха ли такива полезности за естествените общества като контрола и реда, та в този момент не може да озаптим ученическата експанзия, развилнелите се ентусиасти и роми, а също всекидневното нарушение на правила и закони? Не се ли кълняха в свободата, не се ли дрогираха с нея, та в този момент не може да бъдат спрени порокът, извращенията, уродливостта на нрави и "ценности "?
"Ще ги бием комунистите! " С тази фраза съм запомнил изборния управител на "синята концепция " Евгений Бакърджиев. Да, бихте, но в този момент излиза наяве, че сте млатили страната си. В изявлението си той се вайка, че 11 години от влизането ни в Европейски Съюз още не можем да отлепим от последното място. И въобще не му идва мислено, че той има пръст в тази работа. Че европейският Евгений недоволства от седераския Евгений.
В изявлението Тренчев признава, че седесарите не са имали "никакъв политически и управнически опит ", че "бяхме някакви млади запалянковци, които вкарваха кол в колелата и нищо повече ".

Сбирщина на Демократичните сили

бих споделил.
Да, това тежко самопризнание заслужава подобаваща оценка, но нали преди време им се споделяше, че нямат опит, че са просто запалянковци и ще вършат бели. Но не те желаеха да чуят. Защо - от нарцистичност ли (за да влязат в историята), от меркантилност или идеализъм ли - не знам. Но ние сме затънали в тресавището.
Дори и да приемем, че двамата господа не са измежду нарцисите и меркантилните, за кантара на историята това не е задоволително. Без да са стреляли против някого, те си остават грешници.




Евгений Бакърджиев и... разрушаването на Мавзолея

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР