Две от 10-те общини в Смолянска област обявиха бедствено положение

...
Две от 10-те общини в Смолянска област обявиха бедствено положение
Коментари Харесай

Неделино и Рудозем обявиха бедствено положение заради пороит...

Две от 10-те общини в Смолянска област оповестиха бедствено състояние поради излезли от коритата си реки в резултат на изобилните дъждове, които не престават съвсем денонощие. Общините в бедствено състояние са Неделино и Рудозем. По-тежка е ситуацията в Рудозем, поради интензивното повишаване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

" Около среднощ започнаха да се свличат земни маси по улици, пътища. Нивото на река Чепинска и река Елховска, които се сливат в централна градска част се повишиха до равнище на преливане пред общината и заляха улици. Токът спря в 1 часа, има наводнени трафопостове и обявихме бедствено състояние. Евакуирани и потърпевши хора няма ", сподели кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

В 2 часа е оповестено бедствено състояние и в община Неделино . Нивото на речното корито на река „ Неделинска “ е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била ориентирана към къщите. Взети са незабавни ограничения. Няма евакуирани хора. В Неделино дъждът е спрял в 3 часа.



Усложнена е ситуацията и в община Девин . През нощта река Въча на няколко места излезе от коритото си. Спряно е придвижването по пътя ІІІ-866 Девин -Кричим за придвижване на товарни коли, сподели зам.-областният шеф Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в региона контролно-пропусквателен пункт Девин от придошлата река " Въча " и е рисков за преминаващи моторни транспортни средства. Движението се контролира от полиция. Заради излизането от коритото на „ Въча “, придвижването е спряно в кв. Настан и сред Тешел и с. Грохотно . Екип на общината потегли на обход, заяви кметът на Девин Здравко Иванов.



Движението по път II-86 Смолян-Чепеларе при км 80+800 се реализира в двете посоки в едната лента заради паднали огромни дървета на пътя. Пътният сектор е сигнализиран със знаци и прекосяването е с нараснало внимание.

Доста обитаеми места в региона са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, сподели кметът на Ягодина Митко Сакалев.
" Реката е излязла на пътя и е изровила асфалта, единия от мостове е подкопан, откъснати сме трите села, Ягодина, Буйново и Кожари. Реката към този момент се е отдръпнала, само че е направила пакости " сподели кметът на Ягодина Митко Сакалев.



Усложнена е ситуацията в Смолянска област, поради прелели реки и свлачища след изобилния дъжд.
" Заради преливане на реките е оповестено бедствено състояние в Рудозем и Неделино. В чепеларското село Забърдо е наводнено селото. В рудоземското с. Елховец е откъснат мост, в с. Широка лъка също е пресечен мост и има наводнени къщи. В с. Могилица също е наводнено. В направление Доспат - Црънча - Барутин пътя е непристъпен. В Пампорово има пресечен сектор. В Девин обстановката е плачевна. Нямаме информация за бедстващи хора. В с. Буково човек е бил блокиран от свлачище късно вечерта, само че се е обадил на негови близки и се е прибрал ", сподели зам.-областният шеф Андрей Кадишев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР