Две основни нарушения се срещат при съобщенията за намаления. Едното

...
Две основни нарушения се срещат при съобщенията за намаления. Едното
Коментари Харесай

КЗП: Кампаниите за намаления не отменят правото на рекламация при дефект

Две съществени нарушавания се срещат при известията за понижения. Едното е, че стоката не е продавана най-малко месец на остарялата цена, с цел да бъде оповестена отстъпка от 20-30-50 или повече %. А другото е обвързвано с така наречен " понижение в понижението ", при което потребителите би трябвало да са наясно от какво равнище е тръгнало редуцирането на цената и какви са били отстъпките на всеки идващ стадий. Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BG On Air във връзка течащите сега всеобщи акции за понижения на мебели за обзавеждане на дома.

" При поръчка по интернет на мебели с самостоятелни размери е значимо да се знае, че правото на отвод в 14-дневния период не може да бъде упражнено ", направи значимо конкретизиране Маргаритов. Той обаче акцентира, че при проблем със самата стока, потребителят има право да предяви претенция, в това число и когато покупката е от акция за понижение.

В студиото на предаването " Денят On Air ” ръководителят на КЗП разяснява и тематиката за бързите заеми. " Първият въпрос, който би трябвало да си изясним преди да изтеглим заем, е каква е цената на заема, която можем да си позволим и която обозримо можем да възстановим според погасителния проект. Тогава поражда вторият извънредно значим въпрос – каква е общата стойност на този заем, отвън главницата, която взимаме, с цел да покрием потребността си от избрани средства ", сподели Маргаритов. Важно е да се внимава за уловки в плана на контракта. Например, да се обезпечи в границите на три работни дни гарант, който да има месечна заплата от най-малко 1500 лева, неопределен трудов контракт и прочие, защото в противоположен случай потребителят ще дължи наказателна клауза в пъти по-голяма от заема.

Председателят на КЗП изясни, че кредитодателят е дължен по закон при подписването на контракта да даде на клиента си така наречен Стандартен европейски формуляр. " Това е бланка със относително лесни за разбиране реквизити, от която може да стане ясно всичко, касаещо сумата, която би трябвало да върнете. Ако нещо не е ясно, поискайте уточнения. Ако Ви откажат, оставете този търговец – има повече от 60 компании за бързи заеми на българския пазар ", добави Маргаритов.

По отношение на сегашния летен сезон ръководителят на КЗП изрази мнение, че протича умерено предвид на дребното на брой сигнали от туристи – към 75, на фона на стотиците и хиляди тъжби по други въпроси. От началото на май Комисията е направила над 1200 инспекции, като в към 10% от случаите са открити нарушавания, което е типично за летния сезон. Маргаритов предизвести, че някои търговци могат да опитат да заблудят клиентите си, че при тях е два пъти по-евтино, като афишират цените в евро, а не в лв.. Или да не изпълнят обещанието си да настанят гостите в контрактуваната стая с аспект към морето, да няма обезпечен паркинг до самото място за настаняване, или басейнът да се окаже през три хотела. В такива случаи туристите могат да разчитат на подпомагане на Комисията за отбрана на потребителите. /econ.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР