Две обвинения са повдигнати на 26-годишния мъж, наранил жестоко 18-годишно

...
Две обвинения са повдигнати на 26-годишния мъж, наранил жестоко 18-годишно
Коментари Харесай

Арест и нови обвинения срещу заподозрения за жестокото насилие над 18-годишното момиче в Стара Загора

Две обвинявания са повдигнати на 26-годишния мъж, наранил грубо 18-годишно момиче от Стара Загора, оповестиха от държавното обвиняване. Едното е за нанасяне на „ междинна телесна щета “, а другото – за закана за ликвидиране. В неделя заран мъжът с букви Г. Г. беше арестуван за 72 часа.

Разследващите органи дадоха детайлности по случая



Директорът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Лазар Христов заяви на брифинг, че в събота Г. Г. е бил разгласен за общодържавно търсене . Проверени са осем адреса, разпитани са негови близки, които са декларирали, че не са виждали Г. Г. и нямат връзка с него, описа Христов. Полицията обаче е имала информация, че „ лицето се укрива “. „ Тази заран към 8:00 часа пост от служители на реда виждат, че лицето се придвижва с лек автомобил и напуща обитаемото място, а към 8:15 часа са проведени заградителни мероприятия и същият е арестуван на вход Стара Загора “, изясни ст. комисар Христов.

Малко след задържането му Районната прокуратура в Стара Загора му повдигна още едно обвиняване – за закана за убийств о, оповестиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Г. Г. е упрекнат, че е отправял закани за ликвидиране на 18-годишната Д. М. Пред медиите районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова съобщи, че заканите са отправяни посредством текстови известия, посредством интернет приложение. На 24 юни обвиненото лице е изпратило текстово известие с текст „ Направо те умъртвявам ” . На 25 юни известието гласяло „ Ще ти закача главата ” . На идващия ден е осъществено насилието, сподели Димитрова.

Пострадалата е ученичка в единадесети клас , която в показанията си е показала, че откакто е видяла Г.Г. са и били нанесени „ юмручни удари по главата и по-късно не помни нищо . След като се свестява е видяла, че е нарязана и търси помощ “, това уточни прокурор Димитрова.

„ По досъдебното произвеждане, касаещо нанасяне съгласно обвиняването на междинна телесна щета, считаме, че тя се е изразила в мозъчно разтърсване, което е било съпроводено с изпадане в безсъзнание . Тепърва ще се изследват всички спомагателни доказателства, ще се проучват и ще се прецезира правната подготовка “, заяви още прокурорът.

От брифинга стана известно, че мъжът е осъждан два пъти за сходни закононарушения .



Основният претекст, по който работят проверяващите по тежкия случай е ревнивост , сподели още районният прокурор на Стара Загора. Тя добави, че потърпевшата се е оплакала на своя някогашен другар, с който е поддържала другарски връзки по време на връзката си с Г.Г. Споделяла е, че 26-годишният Г. Г. има съществени терзания и ревностни положения . Димитрова уточни, че е „ от изключителна значимост правенето на петорна сложна здравна оценка “.

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова изясни, че при осъществения оглед са открити материални доказателства, като макетният нож и маската са изпратени за разбор в Националния институт по криминология.

Реакцията на политиците и представителите на държавните институции

Министърът на правораздаването Атанас Славов прикани ден по-рано прокуратурата да организира цялостно, обективно и задълбочено следствие на събитията, като се употребява целият инструментариум на закона, с цел да защитят почтената жертва и публичния интерес.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също разяснява тематиката. От Каспичан той дефинира случилото се като „ колосален акт “ и добави, че реакцията на обществото единствено може да го радва. Бих се радвал повече, в случай че, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси, добави Борисов.  

Няма място за приемливост към насилието и цялата мощ на закона и правовата система е длъжна не просто да е обективна, а и да изпраща ясно обръщение към обществото с всяко свое деяние, се споделя в позиция на обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), изпратена до медиите. Настояваме способените институции да подхващат бързи дейности за заслужено следствие и присъда, споделят от обединението.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани да се наложи най-голямата суровост на Наказателния кодекс по отношение на обвинения за принуждение на 18-годишното момиче от Стара Загора. В профила си във Facebook Нинова написа, че е неприемливо „ този човек да се разхожда на независимост “. „ От кое експерт и по кой текст от закона е решено, че зверството, осъществено от Георги Николаев, е лека телесна щета? Недопустимо е този човек да се разхожда на независимост. А още по-недопустимо ще бъде да получи съглашение или условна присъда “, написа Нинова.

В послание и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов съобщи, че прокуратурата афишира нулева приемливост към всички случаи на принуждение и хулигански прояви. „ Прокуратурата служи на жителите и няма да бъде глуха и сляпа за техните упования, а ще отговори с нулева приемливост и съгласно законовите си пълномощия на всички прояви на незаконна експанзия – в дома, на пътя, на всички места към нас ", споделя Сарафов. Той показва, че прокурорите с изключение на длъжностни лица са и български жители, които изцяло споделят мощния яд и дълбокото отвращение, което обществото показва от двата случая на неоправдана експанзия и нечовешка свирепост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

" Не единствено, че сходни прояви на принуждение са неприемливи, само че те са и закононарушения, които следва да бъдат наказвани бързо и съответно, с цялата суровост на закона, с цел да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо сходно, неизбежно ще понесе своята отговорност ", декларира основният прокурор.

Във връзка със случая, в Стара Загора провеждат шествие в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров разгласи цялостна поддръжка за потърпевшото момиче. Демонстрации се чака да има и в други градове в страната .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР