Две нови ракети-носители се създават днес в Русия, за да

...
Две нови ракети-носители се създават днес в Русия, за да
Коментари Харесай

Как Русия ще замени ракетите носители от съветската епоха

Две нови ракети-носители се основават през днешния ден в Русия, с цел да заменят разработки от руската ера. Какво е неповторимото на ракетите " Союз-5 " и " Амур-САУ ", какви са компликациите при реализирането на тези планове, за какво те са извънредно значими за бъдещето на съветската космонавтика?

Днес най-интересните и перспективни разработки в региона на съветската ракетна просвета са “Союз-5 ” и “Амур-САУ ”. Ракетата “Союз-5 ” се основава, с цел да размени неповторимата за времето си “Зенит ”. А “Амур-САУ ” е план на изцяло нова ракета за Русия на метанов мотор РД-0169 с възвратен първи стадий. Възможността за наново използваема и перспективната горивна двойка, употребяваща природен газ, е доста сериозна поръчка за триумф. Макети на тези ракети можеха да се видят в павилиона на Самарска област в границите на руско-африканския конгрес, който се организира в Санкт Петербург.

Пътят на Зенита

Ракетата “Зенит ” може да се назова една от главните загуби на съветската космонавтика след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Това е руска двустепенна ракета-носител от междинен клас, изненадващо сполучлива и перспективна за времето си.

Сред преимуществата му са съвременна архитектура, високо съответствие на двигателна сила към тегло, опция за изцяло автоматизирано изстрелване и малко време за подготовка за изстрелване. Първата степен е основана на четирикамерен кислородно-керосин течно-ракетен мотор РД-171, създаден и създаден от Неправителствени организации “Енергомаш ”. Първоначално този мотор е създаден за свръхтежката ракета " Енергия ". " Зенит " има трансформация за изстрелвания от плаващ космодрум по плана “Морски изстрел ”. Преди няколко години Илън Мъск отговори на въпроса за обичаната си ракета по този начин: „ Зенит “, може би е най-хубавата след нашата. “

Уви, конструкторското бюро " Южное " “М. К. Янгел ”, ситуирано в Днепропетровск, е ангажирано със основаването на ракетата. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики украинците към момента създават “Зенит ”, само че след 2014 година съдействието последователно изчезна. Русия имаше потребност от личен “Зенит ” и на негово място се основава “Союз-5 ”.

" Союз-5 " сега се подлага на наземни тествания ”, разяснява Даниил Суботин, заместник-генерален шеф по развиването на РКС " Прогрес ", - надлежно неговите съставни елементи минават всички тествания, планувани от настоящите механически регламенти за разработка. на тази галактическа технология. Като цяло всичко върви добре. Самата ракета-носител като цяло върви по график, наземната инфраструктура също и в региона на 2025 година чакаме първото изстрелване на тази машина. “

Наземната инфраструктура би трябвало да бъде осъществена по плана “Байтерек ” взаимно с Казахстан. Заради въвеждането на западните наказания обаче скоростта на плана се забави и към момента не е ясно по кое време ще бъде приключен. Иска ми се да се надявам, че това ще се случи и през 2025 година, когато “Союз-5 ” ще бъде подготвен за летателно-проектни тествания.

" Амур " за многократна приложимост

Работата по основаването на ракетата " Амур " във версия за многократна приложимост стартира през 2020 година „ Ракетата притежател е една от най-значимите съветски стратегии в региона на ракетно-космическата техника “, споделя Суботин. “Самият факт, че технологията за наново потребление на първата степен в Русия до момента не е създадена, демонстрира, че самарското дружество АО " РКЦ Прогрес " не е определено инцидентно. Въз основа на опита и компетентността в създаването на други ракети-носители се надяваме да станем първите в Русия. Ще би трябвало да извървим сложния път на пионери в тази посока ”, добавя той.

Освен това, съгласно разработчика, „ държавният клиент е сложил задачата да осъществя многократното потребление на първия стадий – сега приказваме за 100 повторни изстрелвания на първия стадий. ”

За да се обезпечат тези повторни изстрелвания, степента би трябвало да бъде върната от зоната за кацане, с цел да се приготви за следваща приложимост. Затова ще се опитат да изберат площадки за кацане, които са по-близо до съществуващата транспортна инфраструктура. Това се прави, с цел да се сведат до най-малко вложенията в капитално строителство, а не да се вършат спомагателни пътища, които ще са нужни за евакуацията на първия стадий.

“Амур ” момента е в стадий на техническо планиране. Сега се прави разработка на регионите на допустимо кацане на връщащата се първа степен на ракетата-носител. По това работи огромна и представителна група от експерти. Предстои доста работа. „ Първото изстрелване се чака в региона на 2028-2030 година Вече ще бъде в новия интервал на Федералната галактическа стратегия ”, споделя специалистът.

За да започва “Амур ”, ще би трябвало да бъдат внедрени доста нови софтуерни решения. Например, належащо е да се основат модерни композитни материали, които ще се употребяват за основаване на ракета. Предвижда се и облекчение на земния сегмент - с цел да се опита (където е допустимо и безопасно) да се понижи броят на вкопаните структури, които се извършват в сходство с актуалните условия. По този метод би трябвало да се направи всичко, с цел да се подсигурява икономическата успеваемост на плана освен на стадия на осъществяване на плана, само че и при неговото основаване. За първи път Русия ще би трябвало да сътвори възвратна първа степен. Естествено, имаше доста благоприятни условия за осъществяване.

„ В момента сме се спрели на разновидността да кацане на степента със лични мотори “, споделя Суботин. “Самарското дружество ще отбрани това решение, ясно е, че по време на процеса на планиране разнообразни научни и софтуерни институти могат да спорят с това. Ще бъдат изслушани всички гледни точки. Но съгласно нас кацането на лични мотори е най-изгодно, макар че съставлява доста софтуерни компликации и проблеми, които би трябвало да бъдат решени. Тези калкулации са направени, като се вземат поради размерът на сцената, нейният дизайн, скоростта на връщане - други способи за наново потребление посредством повдигане или кацане " като аероплан " бяха отхвърлени.

Предвижда се връщането на ракетата от мястото на кацане на полигона и повторното изстрелване благодарение на авто превоз. Това е най-гъвкавият и бърз вид за внедряване, който може да бъде мащабиран или изместен на друго място. Разбира се, железопътният превоз е по-мек и " прелестен " за ракетата, само че като се вземат поради всички фактори, в това число икономическите, автомобилният превоз се смята от разработчиците за най-приемлив и комфортен.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР