Две наказателни постановления от Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Две наказателни постановления от Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Санкции за 6 млн. лв. от КЕВР и 4 млн. лв. от КЗК за EVN два дни преди Коледа удрят по инвестиционния климат в България


Две наказателни постановления от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), всяко от по 3 млн. лева и глоба от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в размер на 4 млн. лева два дни преди празниците получи през днешния ден EVN България. Това не приказва добре за капиталовия и въобще за бизнес климата в България, а посолството на Австрия ще седи от близко и двата случая. Това оповестиха на конференция от EVN България, на която участва и посланикът на Австрия Робърт Хаузер.

Наказателните постановления от енергийния регулатор са адресирани по-точно към Електроразпределение Юг и касаят неналичието на по един автограф в протоколите за промяна на електромери. За всеки един от изчезналите подписи в тези протоколи за промяна на електромери сдружението е глобено от енергийния регулатор със сумата от по 3 млн. лева, или общо – 6 млн. лева

Постановленията на КЕВР повдигат много въпроси, свързани с нуждата от промени в енергийния бранш. Според нас те касаят извънредно оскъдни пропуски, само че за тях са наложени оптимални наказания. Става въпрос за два случая за протоколи за промяна на електромери, в които липсва по един автограф, изясни ръководителят на EVN България Робърт Дик. За всеки един от изчезналите подписи глобата на КЕВР е по 3 млн. лева или общо 6 млн. лева Намираме тези наказания за оптимално голословни, изясни още той.

Вторият случай на наложени наказания касае наложената глоба от страна на Комисия за защита на конкуренцията, който се отнася за интервала 2011-2015 година Считам, че дейностите ни са били и са в сходство с разпоредбите, само че все пак е наложена глоба от 4 млн лева И двете решения също така идват два дни преди Коледните празници, което стеснява опциите за реакция, изясни още Робърт Дик.

В допълнение той посочи, че в нито една западна страна няма такова предписание за сключване на протокол за замяна на електромери. Още повече, че става въпрос за уреди, които са благосъстоятелност на сдружението и са част от инфраструктурата на сдружението.

Санкциите на КЕВР по думите на заместник-председателя на Електроразпределение Юг Гочо Чемширов са за случаи от декември 2016 година и януари 2017 година Те са по тъжби на клиенти – единият от Ямбол, а другият от Храбрино. В жалбите клиентите се оплакват, че при подмяната на електромери липсва автограф на втори очевидец. През 2013 година ние имахме наказателни постановления, само че ние от този момент до момента направихме доста промени, изясни Чемширов. Той бе безапелационен, че преди да бъде осъществена подмяната обектите са посетени от екип на сдружението, което е оставило съобщение, че в 14-дневен период ще бъде осъществена замяна и е належащо да обезпечат наличие на място на собствен представител. Такъв обаче не е имало и екипите са подхванали замяна на електромерите. В случай, че не бе осъществена също подлежим на наказания от страна на Държавната организация за метрологичен и механически надзор, изясни Чемширов.

До този миг компанията е подменила към 400 хиляди електромера, а в този развой са ангажирани забележителен брой чиновници.

Наложената глоба е изцяло необяснима, сподели още Чемширов.

В правото има един главен принцип и той е, че наказването би трябвало да подхожда на степента на нарушаването, на публичната заплаха, съобщи заместник-председателя на управителния съвет на EVN Калина Трифонова. Тя уточни редица образци от наложени наказания алегорични наказания за надалеч по-опасни случаи. Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас наложи санкция в размер на 300 хиляди лева на пречиствателна станция „ Равда – Слънчев бряг “ за замърсяване на крайбрежните морски води над допустимите правила. 5000 лева бе санкцията за кетърингова компания, която натрови 12-те деца с увреждания в Пловдив, съобщи тя, като даде небрежно формиран лист с най-малко 16 по-опасни случаи за обществото. Трифонова още веднъж повтори, че наказването би трябвало да подхожда на нарушаването, на публичната заплаха, тъй като в противоположен случай се основава мнение за корист с власт.

За съпоставяне една съвременна подстанция коства 6 млн. лева, изясни Трифонова. С тези пари биха могли да се положат 60 километра кабели приблизително напрежение за възстановяване на електроснабдяването на стотици хиляди, изясни Чемширов.

Санкция на КЕВР от подобен мащаб може да бъде наложена при положение, че едно българско село остане без ток за три дни.

Една от дилемите на посолствата и посланиците е да се преценяват с дейностите на българските институции, само че тъкмо за тези два случая пораждат подозрения. По 3 млн. лева санкция за един лисващ автограф и решения два дни преди Коледните празници, когато е стеснено мястото за реакция дават неприятен сигнал. Това разяснява от своя страна посланикът на Австрия Робърт Хаузер. Австрия е най-големият вложител, EVN е вторият по величина вложител и ние в посолството ще следим от близко този случай и ще подкрепим EVN, добави той. Става въпрос за капиталовия климат в България, а тези два случая не са образец за това, изясни още той, добави той.

Робърт Дик от своя страна посочи, че сдружението ще апелира и трите акта – и на Комисия за защита на конкуренцията, и на КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР