Две на всеки три домакинства в Гърция са в по-лошо

...
Две на всеки три домакинства в Гърция са в по-лошо
Коментари Харесай

2/3 от домакинствата в Гърция са в тежко финансово положение

Две на всеки три семейства в Гърция са в по-лошо финансово положение спрямо преди шест месеца. Причината е въздействието на пандемията от ковид върху стопанската система, демонстрира изследване на Intrum, представено от в. „ Kathimerini “.
67% са процентите на Гърция – сходно на Румъния – което е най-високият дял измежду 24-те страни, които бяха изследваните от шведската компания за услуги за ръководство на заеми. Това е надалеч над междинното равнище за Европа от 48%.
В основата на този висок % е огромната взаимозависимост на гръцката стопанска система от туризма. Дори страни с доста повече случаи на ковид и десетки хиляди смъртни случаи, като Англия, Италия и Франция, демонстрират по-ниски проценти (съответно 55%, 54% и 41%) от семействата, отчитащи утежняване на финансите си от шест месеца по-рано.
Тази обстановка в Гърция ще докара до увеличение на дълга на семействата, понижаване на потенциала за икономисване и повишаване на заемите за покриване на отговорности.
Ако оценката от проучването на Intrum се потвърдят от данните, може да се чака нова дългова рецесия в Гърция в миг, когато за мнозина предходната рецесия не е завършила макар намаляването на неприятните заеми и другите уреждания на задължения към страната и осигурителните фондове.
Според изследването 61% от семействата в Гърция считат, че сметките им порастват по-бързо от приходите им. Това е вторият най-голям % след Франция (62%), до момента в който междинният за Европа е 42%.
Въпреки че банковите депозити се усилиха, защото вариантите за извършване на покупки на хората бяха доста понижени по време на блокирането, тази наклонност се обръща заради увеличени отговорности и по-ниски приходи. Следователно 52% от гръцките семейства (четвъртият най-голям % измежду 24-те държави) споделят, че икономисват по-малко пари спрямо предишното заради пандемията. Средната европейска ставка е 39%.
Друга тревожна констатация е, че 28% от семействата в Гърция споделят, че прибягват до заеми, с цел да заплащат сметките си, което евентуално ще докара до циничен цикъл на дълга. В Европа междинната ставка е 18%, предава БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР