Две международни съдебни институции започват разследване на войната на Русия

...
Две международни съдебни институции започват разследване на войната на Русия
Коментари Харесай

Две международните съдилища започват процедури срещу Русия и Путин

Две интернационалните правосъдни институции стартират следствие на войната на Русия против Украйна. Единият развой стартира в понеделник, другият може да бъде ориентиран непосредствено против съветския президент Владимир Путин, осведоми " Дойче Веле ".

Още през днешния ден Украйна ще може да се обърне пред Международния съд в Хага. Съдът на Организация на обединените нации, който е претрупан да урежда разногласията сред страните, ще прегледа желае, който Украйна е повдигнала против Русия според Конвенцията на Организация на обединените нации против геноцида.

Киев желае съдиите в Хага да квалифицират съветската инвазия като геноцид и в това време да отхвърлят изказванието на Москва, че Украйна прави геноцид против съветското малцинство в източната част на страната.

Във вторник юристите на Кремъл се чака изрично да отхвърлят случая, защото Русия отхвърля юрисдикцията на съда в Хага по този въпрос. Москва се чака да пледира, че защото Русия не прави геноцид, не може да бъде формирано дело и затова Международният съд няма пълномощия по този въпрос.

Сложността на всяко дело в Международния съд е, че и ищецът, и ответникът би трябвало да признаят юрисдикцията на тази правосъдна институция

Русия - а също и Съединени американски щати - в никакъв случай не са признавали като цяло съда на Организация на обединените нации, а го вършат за всеки обособен случай, изясни пред немската медия професор Кай Амбос, специалист по интернационално наказателно право от Гьотинген. Поради това е доста малко евентуално чуването тази седмица да докара до някакви осезаеми резултати за Украйна.

В момента тече и втори развой в различен интернационален съд: прокурорът в Международния углавен съд към този момент е почнал следствие дали съветският президент или други водещи фигури в Кремъл са виновни за военни закононарушения или закононарушения против човечеството в Украйна.

Международният углавен съд има за задача да ползва интернационалното право и да дефинира виновността на обособени лица. За разлика от Международния съд, той не съдидържави, а по-скоро обособени обвинени.

Международният съд на Организация на обединените нации в Хага към този момент е разследвал проблеми, свързани с опитите за потушаване на Майдана в Киев през 2013-2014 година, както и с окупирането от Русия на Крим и Източна Украйна през 2014 година

Украйна не е страна по Римския статут на Международния углавен съд, само че е признала юрисдикцията на съда във връзка с военни закононарушения и закононарушения против човечеството на нейна територия. Русия не признава въобще юрисдикцията на този съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР