Две мащабни събития започват на Роженските поляни. Откриването на монумента

...
Две мащабни събития започват на Роженските поляни. Откриването на монумента
Коментари Харесай

З00 гайдари, 400 изпълнители, деца и гвардейци вдигат днес знамето на 111-метровия пилон на Рожен

Две огромни събития стартират на Роженските поляни. Откриването на монумента с българското знаме Пилон „ Рожен “ и събора на националното творчество.


Трибагреникът с повърхност от 1100 квадратни метра беше осветлен през вчерашния ден и ще бъде повдигнат довечера на височина от 111 метра след няколко механически проби през миналите дни.

Националният байрак ще бъде донесен от 300 доброволци, а издигането му до най-високата точка на пилона ще отнеме до седем минути.

Празничната стратегия за разкриване на монумента на българското знаме на Роженските поляни ще стартира в 18:00 часа с осъществявания на 300 гайдари, фолклорните ансамбли „ Родопа “ и „ Тракия “.

 

От 19:00 часа е тържественият театър с над 400 реализатори, които ще вплетат исторически картини, фрагменти от „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, стихове на Ботев, Вазов, Петко Славейков, осъществявания на хор „ Ваня Монева “, Християна Лоизу, Лилия Семкова.

 

От 20:00 часа Гвардейският внушителен духов оркестър и Представителният отбор на въоръжените сили ще показват специфична стратегия, отдадена на българското знаме. 

 

След издигане на знамето, в 21:00 часа, тържествата ще продължат с шоу – заря, осъществявания на „ Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, както и деца от България. 

 

Монументът на българското знаме е отдаден на две бележити годишнини, които се означават тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хиляди кв. километра. В основата на пилона е инсталирана плоча с гравирани завещания от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите генерации.

 

Инициативата  за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондация “Рожен - завещание в бъдещето ” с ръководител Симеон Караколев, а планът се осъществя, посредством Национална дарителска акция „ България заслужава! “, под патронажа на президента Румен Радев.      

 

Българското знаме, което ще се извиси на Рожен, бе осветено в катедралния храм „ Св. Висарион Смоленски “ в Смолян от духовник Иван Марински.

 

Заради скупчването на хора се плануват промени в придвижването и обход. Има краткотрайна организация на придвижването, която влиза в действие от 11 през днешния ден до 20 ч. в неделя.

В този интервал придвижването сред с. Проглед и хотел КООП Рожен ще бъде спряно и в двете направления.

 

Движението ще се пренасочва по маршрут Пампорово – Смолян – Соколовци – хотел " Рожен ". Обходното трасе е наложително за всички, идващи от север за присъединяване в тържествата.

С оглед безпрепятственото напредване на хората придвижване със лични коли от с. Проглед към Рожен няма да се позволява, откакто се изпълни паркингът на Рожен, който е за към 3000 автомобила.

Няма да бъде разрешавано паркиране на коли по основен път Чепеларе–Рожен. Ще се позволява директно прекосяване към к.к. Пампорово, откъдето също ще има проведен транспорт.

 

Предвидени са буферни паркинги. Ще бъдат сложени и указателни табели.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР