Две каменни богини от шести век пр.н.е., статуетка от трети

...
Две каменни богини от шести век пр.н.е., статуетка от трети
Коментари Харесай

Те връщат турските богатства: ловците на съкровища от Анкара

Две каменни богини от шести век пр.н.е., статуетка от трети век пр.н.е., бронзови монети, с които крал Митридат VI Евпатор е плащал на бойците си преди 2200 години - ръководителката на турската Служба за битка с контрабандата на културни благосъстояния Зейнеп Боз персонално посреща на летището самолетите, които носят съкровищата, изнесени от Турция през годините. Мисията на службата, който е към министерството на културата, е да върне откраднатите, отвлечени и продадени през вековете по целия свят съкровища от Анадола - в това число един ден и известния Пергамски олтар, който се намира в Берлин.

Екипът на службата включва 30 специалисти, които търсят по целия свят изнесени турски културни благосъстояния, намиращи се в музеи, частни колекции и аукционни къщи, осведоми " Тагесшпигел ".

Усилията, които Турция поставя да си върне заграбените съкровища, не са занапред. Борбата за връщането на един каменен сфинкс от Хетското царство, отвеян през 1917 година от немски археолози в Берлин, където е бил изложен в музея Пергамон, продължава с десетилетия. Турската република изисква официално връщането му още във времената на Германска демократична република през 1974 година, само че Германия продължава да се противи и след Обединението. В крайна сметка сфинксът е върнат през 2011 година.

Антични находки, върнати от Германия на КипърСнимка: DW/P. Kouparanis

Германия не сътрудничи задоволително

Боз управлява Службата за битка с контрабандата на културни благосъстояния в Турция от 2020 година. Пред " Тагесшпигел " тя споделя, че среща доста компликации да реализира съгласие с държавните управления на някои европейски страни, които държат в музеи съкровища, изнесени от Анадола. Германия заема челно място в този лист - културното министерство в Анкара към този момент девет години на вятъра чака покана от Берлин, а точно с Германия би трябвало да се водят диалози за доста културни благосъстояния: скулптури, саркофази и други " Те обаче просто не реагират, явно не ги е грижа ", споделя Боз.

Обяснението на експертката е, че в дъното на всичко са античните творби на изкуството в музея Пергамон, защото и в Берлин, както и в Британския музей в Лондон се притесняват, че всяко връщане би довело до верижна реакция и по този начин би могло да се стигне до загуба на най-хубавите експонати в сбирката.

Един ден в Турция се надяват да си върнат и Пергамския олтарСнимка: Maurizio Gambarini/dpa/picture alliance

Зейнеп Боз обаче е доста удовлетворена от съдействието си с сътрудниците от Швейцария, с която от предходната есен насам има подписано ново съглашение, отнасящо се до контрабандата с антични полезности. С Швейцария в действителност казусът е напълно друг - страната няма съкровища от Анадола в своите музеи. Но пък дълго време е била център на контрабандата с предмети от интернационалното културно завещание. Сега новото съглашение, влезнало в действие през май, може да помогне за опазването на културните полезности на двете страни и за попречване на контрабандата на съкровища, която в изключително огромна степен заплашва културното благосъстояние на Турция.

Що се отнася до Германия, сега не става дума за огромните творби на изкуството, докарани в Берлин през 19 век - защото възбрана за изнасяне на културните благосъстояния в Турция е въведена едвам през 1906 година. В по-далечна вероятност обаче Турция би желала да си върне всички откраднати полезности, разпръснати по целия свят, споделя Боз пред " Тагесшпигел ". Мястото на културните благосъстояния е в родината им, а Турция би могла да обезпечи за излагането на Пергамския олтар не по-малко положително място, в сравнение с Берлин, твърди тя. " Все още не изгубвам вяра един ден да си го върнем ", споделя турската археоложка. В интерес и на Германия би било да прояви милосърдие и да поправи осъществената неправда, споделя Боз.

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води:

Германия връща на България дребни съкровища

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР