Две женски индийски слоници Фрося и Луиза пристигнаха със специализиран

...
Две женски индийски слоници Фрося и Луиза пристигнаха със специализиран
Коментари Харесай

Индийски слоници лесбийки дойдоха в софийския зоопарк

Две женски индийски слоници Фрося и Луиза дойдоха със профилиран превоз в Софийския зоопарк на 20 септември вечерта след двудневно пътешестване, оповестиха от зоокъта. Те потеглиха от зоопарка в Аугсбург, Германия на 19 септември и изминаха над 1 500 км. в специфичен тир за транспортиране на слонове на холандска компания за превоз на диви животни.

Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина-София в Зала „ Гиганти “. Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще прекарат прочут интервал на адаптация.

Зала „ Гиганти “ ще бъде краткотрайно затворена за гости. Това е належащо, с цел да могат животните да се успокоят след изтощителното превозване и да свикнат на мира с новия си дом.

Периодът на акомодация и адаптация ще продължи колкото е належащо, с цел да може Фрося и Луиза да се успокоят изцяло и да се приспособяват към новата конюнктура, преди да бъдат показани пред посетителите на зоопарка. За да се улесни този развой, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург.



Фрося и Луиза са неразделни приятелки от 35 години и имат забавни истории, описват от столичния зоопарк. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 година, а Луиза е родена през 1974 година в дивата природа на Индия.

Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 година, а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 година Там попада и Фрося през 1988 година Двете се срещат и от този момент са неразделни. През 2020 година дружно са преместени в зоопарка в Аугсбург заради започване на реорганизация на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са извънредно умни и се отличават с ярка характерност. Луиза е доминантна, доста деликатна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои навън и да контактува с гледачите си. И двете доста обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да вършат кални и прашни бани.

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти “ са обезпечени услови за развъждането им съгласно техните привички – има басейни във външните заграждения, сенници, високо сложени хранилки и уместно средово обогатяване като специфична железна топка за слонове, гуми, дънери и пясък.



Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк съобщи желанието си да получи нови слонове след гибелта на слоницата Артайда, която умря на 60 годишна възраст в края на 2021 година

Зоологическа градина–София има дългогодишна традиция в развъждането на индийски слонове още от основаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.

От столичния зоопарк не разясняват дали женските индийски слоници Фрося и Луиза имат интимни връзки, само че по всичко проличава, че това е по този начин.



До средата на ХХ век данните за хомосексуалното държание измежду животните са нищожни, само че не тъй като такива взаимодействие не са се забелязвали. Макар и хомосексуализъм измежду животните да има от хилядолетия, научният свят потискал информацията заради консервативните обществени настройки на обществото към еднополовите взаимоотношения.

Типичен образец е английският откривател Джордж Мъри Левик, който разгласява огромен труд за хомосексуалното държание на пингвините в Антарктида. Това става през 1911 година, само че трудът му вижда бял свят едвам един век по-късно.



Новите научни проучвания не се свенят да демонстрират какви са половите желания на животните. Дори ученият Петер Бокман твърди, че всички скотски типове като се изключи тези, които не вършат секс, са склонни към хомосексуално държание – от най-големия див звяр до най-малкото насекомо.

Изследвания демонстрират, че близо 45 % от азиатските слонове имат еднополови контакти.

Типичните хетеросексуални връзки при слоновете са краткотрайни, до момента в който най-странното е, че има доказателства за това по какъв начин връзката сред два мъжки или надлежно женски слона може да трае до гибелта на единия.

Снимки: Катерина Зарева-Симеонова

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР