Две жени нарушиха тази сутрин вековна забрана за влизане в

...
Две жени нарушиха тази сутрин вековна забрана за влизане в
Коментари Харесай

Жени нарушиха вековна забрана за влизане в индийски храм

Две дами нарушиха тази заран вековна възбрана за влизане в хиндуистки храм в южния индийски щат Керала, заяви първият министър на щата, представен от Ройтерс.

Жените на към 40-годишна възраст влезнали в храмовия комплекс Сабаримала, с което нарушили локална традиция, забраняваща влизането там на дами в менструална възраст (между 10 и 50 години). Консервативните хиндуистки групи имат вяра, че дамите в менструална възраст ще осквернят вътрешното светилище на храма.
2 Women Below 50 Enter Sabarimala, Temple Shuts For " Purification ":

And we say...women in India are respected and people " claim " to fight for their rights.
Purification of a temple just because a woman has entered. What a shame!
— Laxmikant Iyengar (@Laxjai999) Местни малките екрани оповестиха, че след визитата на дамите в храма основният му сановник го затворил за осъществяване на ритуали за " пречистване ".

Случаят е породил опасения от враждебна реакция на консервативни хиндуистки групи, показва Ройтерс.

Агенция АНИ разгласява в интернет изработен от полицейски чиновник видеозапис, на който две дами стоят в храма със забрадки на главата.
 
Щатското държавно управление отбрани решението си да обезпечи протекция на дамите при влизането им в храма и го дефинира като въпрос на отбрана на гражданските права.-->

" Вече заявих, че държавното управление ще обезпечи протекция, в случай че някоя жена изиска да влезе в храма ", сподели първият министър на Керала Пинараи Виджаян, представен от локална телевизия.

Той добави, че двете дами, които и преди са опитвали да влязат в храма, само че не са били позволени от поклонниците в него, през днешния ден не са срещнали никакви спънки да влязат.

Основната опозиционна политическа мощ в щата обаче заплаши с митинги.

" Това е изменничество... Правителството ще би трябвало да заплати цената за това нарушаване на обичаите ", съобщи заместник-председателят на Щатския конгресен комитет за Керала на партия Индийски народен конгрес (ИНК).
Two woman devotees, below the age of 50, finally entered the Sabarimala temple on early Wednesday morning. India Today's spoke to Trupti Desai to know her views on the issue.
More videos:
— India Today (@IndiaToday) ИНК е главната опозиционна мощ в щата, който се ръководи от коалиция от леви партии.
Засега не е ясно по какъв начин този път дамите са съумели да избегнат поклонниците, които пазят храма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР