Две изложби, посветени на биографията на големия художник Христо Явашев-Кристо

...
Две изложби, посветени на биографията на големия художник Христо Явашев-Кристо
Коментари Харесай

Две изложби разказват за Кристо Явашев в родното му Габрово

Две изложения, отдадени на биографията на огромния художник Христо Явашев-Кристо и творбите му, направени взаимно със брачната половинка му Жан-Клод, са ситуирани в Дома на хумора и сатирата в родния му град Габрово. Те могат да бъдат прегледани там чак до 17 юни 2018 година

" Кристо и Жан-Клод. Проекти " споделя за шестнадесет плана на художниците посредством подписани постери и видеоматериали, а " Роден в Габрово " - за фамилията на Кристо и ранните му години. Изложбите вървят и с паралелна стратегия от турове, прожекции на писмено кино и детски занимания, част от които стартират от през днешния ден.

Творчеството на Кристо проследено от първите творби на художника, правени в странство - опаковани кутии и бутилки и фасади на магазини, правени в Ню Йорк и Париж, през някои от най-големите му планове до миналогодишните " Плаващи Кейове " и идният " Мастабата " в Абу Даби.

 Художественият кръжок в Габрово, 1948. Фотограф незнаен. Личен списък на Драган Немцов.
© Община Габрово

Художественият кръжок в Габрово, 1948. Фотограф незнаен. Личен списък на Драган Немцов.

Консултант и създател на текстовете в биографичната галерия е българската журналистка, прекарала най-вече време с Кристо и неговото изкуство - Евгения Атанасова-Тенева. Тя споделя за живота на семейство Явашеви в Габрово, чиито трима сина ще реализиран триумфи в три напълно разнообразни области: единият брат на Кристо е театралният и кино артист Анан Явашев, а другият, Стефан, е инженер-химикът, изобретил " верото ". Изложбата събира за пръв път фотоси и предмети на семейство Явашеви и другари с документи от държавните архиви.

Паралелната стратегия ще стартира през днешния ден в 10.30 ч. с ескурзоводен тур из изложбата и ще продължи с прожекция на филмите " Изкуството е за двама – Кристо и Жан-Клод " и " Christoот България " на Евгения Атанасова – Тенева. Тя ще продължи в идващите съботи, както и през останалите месеци, а точният й график ще бъде обявяван на страницата на събитието във " Facebook ". Предвижда се оповестяването и на ателиета за деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР