Две години преди началото на войната в Украйна частният Боинг

...
Две години преди началото на войната в Украйна частният Боинг
Коментари Харесай

Руските олигарси и частните им самолети: Вместо Сейшели и Малдиви - Казахстан и Киргистан

Две години преди началото на войната в Украйна частният Боинг 737, обвързван с съветския олигарх Владимир Евтушенков, прекосява света, кацайки на Сейшелите, Малдивите и Френската Ривиера, написа Ройтерс.

Тази година, вместо обичайните места за развлечение на богаташите, самолетът е посетил някогашните руски републики Казахстан, Киргистан и Беларус по няколко пъти, както и Китай, демонстрират данните на Flightradar24.

Снимка: Reuters

След налагането на глобите богатите и властимащи руснаци намират способи да държат самолетите си във въздуха, само че са мощно лимитирани в това къде могат да идат с тях.

Прозвучал е сигнал за въздушна паника

Машината на Евтушенков е една от 50-те самолета, които са пререгистрирани под съветски байрак след нашествието. До предходната година той е носил логото на компанията му, занимаваща се от телекомуникации до дърводобив.

Някои юрисдикции като Аруба и остров Ман, които самолетите са посещавали преди, съблюдават наложените западни наказания. Това затруднява застраховането, обезпечаването на гориво и позволение за полети, показват анонимни източници от съветската авиационна промишленост.

Те би трябвало да седнат и да договарят за преустановяване на спора, съобщи президентът на Беларус

Поставянето на машините под съветски байрак дава опция те да летят до и от страни, които не са наложили експлицитна възбрана като Турция и Дубай. Въпреки това повече от половината частни или корпоративни самолети остават блокирани зад граница или са били продадени.

Източниците на Ройтерс настояват, че съветските предприемачи летят с частните си самолети до Турция, а оттова наемат други машини, с цел да влязат в страни от Европейски Съюз. Това е допустимо, единствено в случай че те самите не са под санкционен режим.

Според Джулиан Смит Украйна има потребност от въздушна защита и муниции

От началото на 2020 година до нахлуването в Украйна самолетът на Евтушенков е летял до Германия, Люксембург, Швейцария, Малдивите, Хърватия, Чехия и Сейшелите. Извършил е 105 полета в Русия, 17 във Франция, осем в Италия, Обединените арабски емирства и Латвия, пет във Англия и четири в Турция.

През останалите 10 месеца на 2022 година машината е вдигната едвам 14 пъти за пътувания до Турця, Обединените арабски емирства, Оман и Казахстан, като не е навлизала на територията на Европейски Съюз. През 2023 година е имал 47 полета в Русия и девет до Казахстан, Киргистан, Беларус и Китай.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР