Две български фирми са сред 50-те най-бързо развиващите се през

...
Две български фирми са сред 50-те най-бързо развиващите се през
Коментари Харесай

Две български фирми сред най-бързо развиващите се ИТ-компании в Европа

Две български компании са измежду 50-те най-бързо разрастващите се през 2017 година софтуерни компании, като едната от тях даже е измежду " Големите Пет " в класацията Динамичният растеж на софтуерните компании на компанията " Делойт ", оповестена в понеделник. В нея са показани компании от 11 страни от района на Централна Европа. Има отличени и в категорията " Изгряващи звезди " през 2016

Средният ритъм на растеж на приходите на участниците в класацията слага нов връх от 1127%, с което за втора поредна година междинният ритъм на напредък надвишава 1000%

Това достижение опровергава всевъзможни подозрения, че миналогодишните резултати са изключение и не могат да бъдат надвишени. То също по този начин потвърждава средносрочната резистентност на сегашния софтуерен взрив в Централна Европа, означават създателите на класацията.

Българските представители са " Тайтън Гейт " АД и " Аксидиа " АД.

" Тайтън Гейт " АД (сектор Интернет, медии и телекомуникации) се класира на 16-то място, отбелязвайки растеж на приходите от 802% за интервала 2013-2016. Компанията започва като пъблишър, основавайки софтуерния уеб страница PhoneArena.com. През 2013 година е основана платформата за монетизация на рекламно пространство PubGalaxy, ориентирана към притежатели на високия сегмент уеб страници, която e предопределена да им помогне в привличането на рекламодатели. " Тайтън Гейт " заема и второто място в класацията " Големите пет ".

" Аксидиа АД (сектор ИТ и Дигитални решения) заема 26-то място в класацията с растеж на приходите в размер на 495% за интервала 2013-2016. " Аксидиа " е софтуерна компания, предоставяща професионални ИТ услуги, профилирана в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на разработка на програмен продукт и основаване на цялостни софтуерни решения.

Лидерът в класацията за 2017 е чешката компания за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com (през 2016 те заемат 5-то място в категорията " Изгряващи звезди " под името Skypicker.com). След зашеметяващата 2016 година, четиригодишният растеж на Kiwi прави скок от 1534% до 7165%. Компанията цели да се трансформира в международен водач в региона на онлайн пътуванията до 2021, а нейните резултати подсказват, че това е изцяло постижимо, означават създателите на класацията.

На второ място с растеж от 7048% е литовската компания за интелигентни спортни технологии Deeper. Тя съвсем удвоява растежа, реализиран през миналата година. Ако съпоставяме представянето на дадена компания за двегодишен интервал, то тогава най-бързо растяща е чешката Prusa Research, която отбелязва ритъм на напредък от 688% през 2016 до 6910% през 2017. На четвърто място е полският софтуерен разработчик TOOPLOOX (2827%), а на пето място още веднъж полска компания за набиране на личен състав - Recruitment.Proper.pl (2437%).

С динамичните промени на върха на класацията една единствена компания резервира мястото си в топ 10 място през 2017. Става въпрос за софтуерната компания NSoft от Босна и Херцеговина с растеж от 1990%.

Наградата в категорията „ Изгряващи звезди " класира компании, прекомерно скоро основани, с цел да вземат участие в главната категория Fast 50, само че все пак привличащи вниманието със своя растеж на приходите. Те са евентуални участници в главната категория Fast 50. Победител за 2017 е литовската компания CGTrade (3329%).

Категорията „ Големите пет " отличава бързо растящи огромни компании, чиито мащаб затруднява конкурирането им с по-малките бизнеси в главната категория Fast 50. Задължително изискване е приходите за 2016 година да надвишават 25 млн. евро. Победител за 2017 е чешкият ритейлър ZOOT с растеж от 820%. С дребна разлика, на второ място с растеж от 802%, се класира българската компания Тайтън Гейт с платформа за монетизация на онлайн рекламно пространство. Онлайн ритейлърът Pigu е трети с растеж от 208%.

Тази година компании от 11 страни бяха отличени в категорията Fast 50: Полша (19), Хърватия (8), Литва (6), Чехия (5), Румъния (3), България, Унгария и Словакия (всяка с по 2 компании); Босна и Херцеговина, Естония и Латвия (всяка с по 1 компания).

За втора година Делойт връчва премията за Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, само че е пионер в основаването на новаторска технология, имаща революционно влияние върху пазара. Наградата за 2017 печели сръбският софтуерен иноватор за отоплителна, вентилационна и климатична технология (HVAC) DADANCO Europe. Компанията дава обещание да направи гражданска война в енергийната успеваемост на нашите градове.

И през 2017 година множеството компании в класацията Fast 50 са от бранш ИТ и Дигитални решения (39), 10 компании са от бранш Интернет, медии и телекомуникации и единствено една от бранш Технологии за чиста сила. Няма участници от бранш Биотехнологии, нанотехнологии и медицински технологии.

Според Агнешка Зиелинска, водач на Делойт Technology Fast 50 за Централна Европа, един от най-положителните аспекти на тазгодишната ранглиста е броят на класираните компании, които имат упоритостта да порастват отвън нашия район.

" Наистина е изумително какъв брой млади са тези бизнеси. Тази година 68% от фирмите в главната категория вземат участие за първи път. Най-често отбелязваната година на основаване на фирмите в класацията е едвам 2012. Никой не знае какво ще донесе бъдещето, само че ясно се откроява устремът на това ново динамично потомство от бизнесмени в софтуерния бранш на цяла Централна Европа ", показва Зиелинска.

" Компаниите, които покачват успеваемостта посредством нови технологии, навлизат на нови пазари и създават нови артикули и бизнес модели са носители на нов вид мислене, който е в основата на развиването на актуалната софтуерна промишленост. Класирането на български компании в програмата на " Делойт " за поредна година демонстрира, че българският бранш е част от позитивната наклонност, която следим в района на Централна Европа ", счита Асен Димов, водач на Делойт Technology Fast 50 за България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР