Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за

...
Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Двата нови военни кораба ще повишат морската ни сигурност

Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишение на морската ни сигурност, сподели през днешния ден във Варна министърът на защитата Тодор Тагарев. Той взе участие в церемонията по залагането на кила на втория кораб в корабостроителницата „ МТГ Делфин “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е предпочитан план за министерството на защитата, изключително в подтекста на актуалната обстановка в Черно море, уточни Тагарев. Защитата на националните пространства е извънредно значима задача, а двата кораба – „ Храбри “ и „ Смели “, ще дадат принос към концепцията на НАТО за въздържане и защита, уточни министърът. Той добави, че планът се извършва по график и изрази вяра, че скоро първият транспортен съд ще бъде окомплектован и ще стане дейно бойно средство.

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева уточни, че ведомството поддържа високотехнологичните решения във всички браншове, в това число във военния. По думите ѝ към този момент има определени два българските института, които вземат участие в създаването на нови решения и внедряването им в защитата, в това число в центрове на НАТО.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че осъществяването на плана за двата кораба за Военноморски сили не е просто един разход или инвестиция, а е избор да живеем сигурни и спокойни, да се съгради за всички българи живот с повече благоприятни условия за развиване в родината ни. Той увери, че министерството ще продължава да поддържа интензивно такива стратегии.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че градежът на нови кораби е бил фантазията на генерации моряци. Въпреки това при започване на плана се долавяше прочут песимизъм, посочи той. По думите му в този момент към този момент царува убеденост и е видно, че и в България може да се строят военни кораби, с присъединяване на локалния бизнес, и да се залага бъдещето на флота. Ефтимов добави, че напъните към този момент са ориентирани към приемането на новите плавателни съдове и подготовката на екипажите.

Строежът на новия транспортен съд за бойния флот е в границите на плана „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Изпълнението му стартира през 2020 година със сключването на контракт сред Министерство на защитата на Република България и компанията „ FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG “, след това преименувана на „ NVL B.V.&Co.KG “. Той планува доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от вида лека фрегата, както и реализирането на интегрирана логистична поддръжка за интервал от 3 година след гаранционния период. Първият транспортен съд Военноморски сили би трябвало да получат до края на 2025 година, а актуалният - до края на 2026 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР