Дванайсет куфара, с 389 кг кокаин, на цена поне 50

...
Дванайсет куфара, с 389 кг кокаин, на цена поне 50
Коментари Харесай

Как "православни меценати" опитаха да пренесат 400 кг кокаин през руското посолство в Аржентина

Дванайсет куфара, с 389 кг кокаин, на цена най-малко 50 млн. евро, в съветското посолство в Буенос Айрес, провокираха напрежение и остри реплики от съветските управляващи към аржентинските проверяващи през последните дни. Наркотиците са открити в края на 2016 година в учебното заведение при посолството - където учат децата на съветските дипломати - и Следственият отдел на съветското Министерство на вътрешните работи се занимава със случая от ноември.

Така звучаха първите данни за интервенцията на аржентинските управляващи, в която те оповестиха, че са разрушили скица за трафик на опиати в Европа и в Русия през съветската задача в Буенос Айрес.Дни по-късно, в неделя, на летището в Есейса е арестуван съветският жител Густаво Мейрович, опитал да транспорти 3.5 кг кокаин до Франкфурт, а полицията не изключва той да е обвързван със схемата.

Сигналът е пристигнал от посланика Виктор Коронели (към който Москва към този момент насочи благодарност), а куфарите евентуално са донесени по-рано от някогашен чиновник на посолството. За съветските институции историята публично може и да наподобява изяснена, а и съгласно аржентински издания решаващата роля на дипломат Коронели мъчно може да се оспори; само че в случай че се има вяра на силите на реда в Буенос Айрес, пратката от съвсем 400 кг е единствено част от ребуса, само че не и развръзката му.

Брашно вместо кокаин

Първият сигнал идва от дипломат Коронели на 13 декември 2016 година Още същия ден дипломатът звъни на министъра на сигурността на Аржентина Патрисия Булрич и полицията идва в постройката, с цел да ревизира подозрителната пратка. Тя фактически се оказва кокаин. Разследващите вземат решение да я заменят с брашно и до слагат GPS устройства в дванайсетте куфара и стартират да работят по случая и да чакат кой ще пристигна да си вземе " стоката ".

Кокаинът не се скапва с времето, въпреки че когато е дошъл в Москва, към този момент се е бил трансформирал в брашно, майтапи се полицията. Там, на летището в Русия, куфарите с " опиат " идват 364 дни откакто устройствата са им сложени. Двама души, Владимир Калмиков и Ищимир Худжамов, чакат пратката си на летището. Бившият счетоводител в съветското посолство в Буенос Айрес Али Абянов по-късно е арестуван дружно с тях. Разследващите имат вяра, че Абянов, преди да се пенсионира, е одобрявал колета по " дипломатическа поща ", излизали от страната без митнически надзор.

" Държавната " връзка

Самолетът, с който може да е била превозена пратката, провокира въпроси, вместо да дава отговори. На фотоси, оповестени от аржентинската жандармерия, се виждат пакети, за които се твърди, че са с кокаин и са били натоварени в аероплан Ил-96 с номер 96023. Във флотилията на специфичния авиоотряд " Россия ", който прави полети за най-високопоставените съветски политици, има аероплан с подобен номер, означават РБК и " Медуза ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР