Двама програмисти публикуваха в интернет десетки милиарди мелодии под безплатен

...
Двама програмисти публикуваха в интернет десетки милиарди мелодии под безплатен
Коментари Харесай

Идва ли краят на музикалните лицензи?

Двама програмисти разгласиха в интернет десетки милиарди мелодии под безвъзмезден лиценз, за ​​да спасят света от правосъдните искове на музикалната промишленост против създателите

Създателите на музика може да се избавят от правосъдни преследвания за нарушение на авторското право
(снимка: CC0 Public Domain)

Деймиън Рие л и Ноа Рубин – музиканти и в същото време програмисти – генерираха благодарение на специфичен логаритъм 69 милиарда мелодии и ги доставиха в общественото пространство за свободно прилагане. Целта им е да защитят музикантите от правосъдни искове от притежателите на авторски права за съзнателно или несъзнателно прекопирване на мелодии.

Алгоритъмът генерира всяка допустима композиция от 8 ноти и 12 такта във формат MIDI, след което целият списък е оповестен свободно в интернет под лиценз Creative Commons Zero. Според Vice, потреблението на този лиценз прави в действителност всяко произведение свободно налично.

Авторите на плана преследват точно тази цел и по едно и също време се стремят да защитят музикантите от възможни правосъдни разногласия за „ кражба на мелодии ”. Деймиън Риел описа за своя логаритъм на конференцията TEDxMinneapolis. В речта си той акцентира, че правосъдните разногласия за авторското право „ задушават креативната независимост на музикантите ”.

Музикант, програмист и юрист по авторско право, Риел разяснява, че незабавно щом една мелодия или ария се запази на веществен притежател, тя се смята за предпазена с авторски права. Според него обаче мелодиите, съхранявани във формат MIDI, са просто цифри, което изключва всяка опция за използване на права за интелектуална благосъстоятелност върху тях.

Риел има вяра, че публикуването на списък с MIDI файлове ще избави музикантите от правосъдни каузи, инициирани от „ притежателите ” на избрана мелодия, в случай че инцидентно пуснат комбинация, която я употребява или е доста сходна на нея.



Според Vice обаче, сега няма образци, които да потвърждават или опровергават жизнеспособността на концепцията за преобразяване на MIDI мелодиите в свободно наличен запас. Ефективността на такава изключителна „ отбрана ” на музикантите от притежателите на авторски права може да се ревизира единствено в съда.

Алгоритъмът, създаден от двамата музиканти, е кадърен да генерира 300 хиляди мелодии в секунда. Той отсява вероятните комбинации и записва всяка от тях в обособен файл.

Dailymail твърди, че Риел и Рубин са основали съвсем 69 милиарда мелодии благодарение на новия логаритъм. За съпоставяне, от 2011 година насам по света са издадени почти 79 милиона песни. Авторите на плана към момента не са оповестили по какъв начин ще действат със съществуващите мелодии, предпазени с авторски права.

Архивът с MIDI файлове, разграничен на две елементи и записан във формат.tar, беше оповестен от музикантите в „ интернет архива ” – archive.org. Всяка част „ тежи ” към 602,1 гигабайта (GB), а това значи, че за предпазване на всички вероятни мелодии от 8 ноти и 12 такта ще е задоволителен елементарен корав диск или SSD с потенциал 2 терабайта (TB).

Самият логаритъм, както и мелодиите, генерирани от него, също са качени със свободен достъп в общественото пространство. Авторите са ги разгласили на портала GitHub, благосъстоятелност на Microsoft.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР