Двама полицаи – мъж и жена, са станали свидетели на

...
Двама полицаи – мъж и жена, са станали свидетели на
Коментари Харесай

Двама полицаи са били свидетели на катастрофата на Околовръстното

Двама служители на реда – мъж и жена, са станали очевидци на злополуката на Околовръстното, при която почина френски жител. Те обаче не реагирали в сходство със служебните им отговорности. След инспекция от " Вътрешна сигурност " е поискано да бъдат задържани, само че наблюдаващият прокурор не е разрешил. Това изясни на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев. Двамата служители на реда са отстранени от работа.

" Извършена е инспекция. Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на " Поршето " на Любенов. Този полицейски автомобил и двамата служители на реда са станали очевидци на самата злополука. Вместо да изпълнят служебните си отговорности, те са създали нещо друго ", сподели Демерджиев, само че не посочи какво тъкмо.

" Вътрешна сигурност " е направила инспекцията. Наблюдаващият прокурор е бил осведомен с дейностите на служителите на реда. Предложено от " Вътрешна сигурност " е било двамата служители на реда да бъдат арестувани неотложно за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се подхващат неотложни дейности. Наблюдаващият прокурор обаче не е разрешил това и е поел надзор върху следствието, стана ясно още от думите на Демерджиев.

" Тези дейности в последици бяха поднесени като опит, че видите ли полицията прикрива служителите на реда, взели участие в тези дейности. Нищо сходно. Дирекция " Вътрешна сигурност " откри тези обстоятелства и условия и беше формирано второ досъдебно произвеждане за техните дейности и бездействия ", сподели Демерджиев.

Служителите са били отстранени от служба още тогава, отнети са им персоналните карти, персоналният знак, служебното оръжие. 

" Има данни, че са се движели по трасето на " Поршето ", виждайки злополуката, не са изпълнили служебните си отговорности ", още веднъж сподели Демерджиев.

" Не употребявам думата конвой, защото нямаме безапелационни доказателства, че е конвой в смисъла, който има тази дума. Но  достатъчно имаме данни да считаме, че движейки се по този маршрут са нарушили служебните си отговорности ", сподели Демерджиев. " Те са станали очевидци на злополуката. Вместо да реагират по този начин, както би трябвало, те са подхванали нещо напълно друго ", сподели вътрешният министър. И акцентира, че не може да огласява неща от материали от досъдебното произвеждане. Тях трябвало прокуратурата да ги оповести.

По данни на чиновниците на " Вътрешна сигурност ", които работили по случая, единият от двамата чиновници се " държал безочливо ". " За такива хора става въпрос ", разяснява Демерджиев.

За злополуката в Шумен

" Случаят в Шумен е много по-сложен, само че огромна част от информацията по него е класифицирана. Ако основният прокурор не прояви героизъм и не разкрие детайлности по случая, аз ще направя всичко допустимо, с цел да ви осведомявам, без да нарушавам закона ", сподели още Демерджиев.

За случая в Пловдив, при който служител на реда получил рушвет, Демерджиев съобщи, че тече следствие. Служителят на Министерство на вътрешните работи е арестуван за 72 часа с прокурорско разпореждане. Тече следствие. 

Демерджиев заяви още, че са открити и трима полицейски чиновници, които на 19 август са пропуснали лице, за което е имало белези, че е използвало опиати. Въпросният лидер е получил единствено фиш. Срещу това служителите на реда получили имотна полза, изясни Демерджиев.  Тримата чиновници са отстранени от служба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР