Двама политици от България са част от т.нар. Досиета Пандора

...
Двама политици от България са част от т.нар. Досиета Пандора
Коментари Харесай

Досиетата "Пандора" включват двама политици от България

Двама политици от България са част от така наречен Досиета " Пандора " - разкрития за финансови секрети на политици, предприемачи и други по целия свят, правили покупко-продажби с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки.

Това картата, налична на уеб страницата на Международния консорциум на проверяващите публицисти след оповестените нощес материали въз основата на плана Pandora Papers.

Тя сочи и че от Балканите в листата са политици и от прилежащите Румъния (двама) и Сърбия (четирима), както и от Черна гора (един). В Източна Европа най-вече са украинците (38 политици).

Информация, от " Хоризонт ", без да се загатва източник, сочи, че " 174 от фирмите са свързани със притежатели " от България. Не се прецизира дали става въпрос за двамата упоменати (но неназовани публично) политици. Оповестяването на самоличността им може да е въпрос на още работа за консорциума, чийто сътрудник е платформата Bird.bg. Безпрецедентното интернационално съдействие е дало като резултат над 11.9 млн. документа, от които половината текстови, някои - с над 10 хиляди страници (паспорти, банкови извлечения, данъчни заявления, корпоративни документи, контракти за покупка на недвижимо имущество и доста други).

Има и над 467 хиляди таблици. Всички тези данни са събирани над две години и към момента не е известно какво от тях въобще ще може да се разгласява или показа като база данни за обществен достъп в хода на работа, която евентуално ще отнеме години.
Двамата българи влизат в лист с 336 имена на политици и водачи - от краля на Йордания Абдуллах Втори до президента на Азербайджан Илхам Алиев, чешкия министър председател Андрей Бабиш и фигури от близкото обграждане на президента Владимир Путин - фигуриращи в документите.



Дейностите, за които става дума, не всеки път сами по себе си са противозаконни. В доста случаи обаче могат да отведат до укриване на налози в размер на десетки милиони долари или повече, к. Споменатият в документите министър-председател, на който предстоят избори тази седмица, към този момент разкритията с " чешката мафия " и изясни, че разгласяването на случаите от 2009 година се прави в " доста забавен " миг.

Разследването, наречено от Международния консорциум на проверяващите публицисти " най-голямото в историята ", обгръща и над 130 милиардери от 45 страни, в това число 46 съветски олигарси, както и банкери, едри донори на политици и партии, търговци на оръжие, " интернационалните нарушители ", поп звезди, ръководители на спецслужби и спортни колоси.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР