Двама пловдивчани ще представят България на финала на световно състезание

...
Двама пловдивчани ще представят България на финала на световно състезание
Коментари Харесай

Необикновеното хоби: Двама пловдивчани представят България на световното по Cosplay

Двама пловдивчани ще показват България на финала на международно съревнование по японското изкуство косплей (Costume play), което след година ще се организира за първи път на наша територия. Единадесетокласниците Мими и Лео станаха огромните спечелили от 19-тото издание на „ AnimeS World Stars “. Партньорската двойка следва да се изправи в борба с косплейъри от целия свят, с цел да потвърди гения и артистичността си.
Прочетете още
Мими и Лео се явили на „ AnimeS “ фестивала в София преобразени като герои от китайската видео игра Genshin Impact. Персонажите им, които избрали, не са правени от различен косплейър до този миг. Представили са къс сюжет за опита на краля на пустинята да избави човечеството от тежки премеждия и страдания, породени от самия него:

„ Разказахме история от ерата на Древен Египет, когато Богът на пустинята, изигран от мен, намира и популяризира познание, което не е „ за този свят “. За хората то носи безнравственост, стартират чуват гласове в главите си, телата им се покриват със сиви люспи. Земята и природата замират. Тогава моят воин търси помощ от героинята на Мими – Богинята на мъдростта, която гради храмове и основава метод човечеството за не помни „ знанието “. В края на сюжета обаче моят воин се всеотдайност, с цел да изкупи прегрешението от породената болежка “, споделя Лео пред TrafficNews .

 

Вън от облиците си на Мими и Лео са на пръв взор естествени младежи. След къс диалог с тях разбираш, че са двама невероятни младежи, в които живее порива за себеизразяване посредством изкуство.

Мими е възпитаничка на Национална гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив, до момента в който той учи в Професионалната гимназия по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “. Тя след довеждане докрай на учебно заведение, тя счита да продължи кариерата си, като се образова професионално за направа на театрални декори и костюми, до момента в който Лео е решен да запише актьорско майсторство.

Двамата са необичайност за България, тъй като в страната ни изкуството на косплея навлиза относително късно. Хобито им съставлява сложно изкуство, при което посредством изцяло видоизменение във кино или гейминг персонаж.

Мими открива любовта си към това преди три години, когато е на 14, откакто посетила събитие с сходна устременост. Първоначално купува костюмите си, а по-късно демонстрира цялостни си гений като стартира да ги шие сама. Занимава се и с построяването на подробен грим.

Нейният сътрудник Лео пък е достигнал съвсем професионално равнище на направа на перуки, извънредно нужни за постигането на една цялостна визия. Той майстори още разнообразни съоръжения и атрибути, част от визията на героите, които пресъздава. Лео навлиза в дълбините на японското изкуство от относително скоро – година и половина. Нивото му обаче бързо се надгражда, а за това значително отношение има детското му върви да създава разнообразни предмети и макети по първообраз на обичаните му анимации.

Мими и Лео се срещат по време на косплей фестивал в София. След няколко взаимни срещи с други фенове на изкуството, сред тях се заформя другарство, което по-късно се оказва и основно за сполучливото им партниране на сцена. За да покажат гения си пред хората обаче им лишило време: „ Първите две години ме беше доста боязън да изляза на сцена, правех всичко единствено за и пред себе си “, споделя Мими.

През 2022г. малко преди да пристигна време за фестивала AniCon във Варна, двамата се осмелили да създадат взаимно присъединяване: „ Знаех, че и тя ще върви и ѝ предложих да създадем нещо дружно. Явихме се с купени костюми на Тanjiro и Nezuko (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba), които са брат и сестра. Тогава представихме танц, с който персонажът на Мими завоюва премия „ Любимец на журито “. Аз завоювах същата ден по-рано с друго осъществяване “, споделя Лео.



Тандемът им има зад тила си към този момент десетки преобразявания. Споделят, че рядко търсят нещо характерно като вътрешни качества на персонажите, които пресъздават. По-често го вършат от чисто любознание и предизвикателство по отношение на сложността на визията. След няколко следващи изяви, двамата вземат решение да се запишат за присъединяване си в „ AnimeS “, което им носи и най-голямата победа до този миг. Споделят, че предизвикването да основат визиите за персонажите си, е родила цялостна палитра от страсти, претърпяна единствено в границите на месец:

„ Избрах си доста комплициран костюм. А след това претърпях в рецесия (смее се), тъй като безусловно до последно работих върху него. В нощта преди представлението още лепях пайети, пришивах лентички и дребни елементи от роклята си. В процеса бях позволила една огромна неточност, която ми донесе дни на спомагателен труд и спомагателни разноски. Само ще кажа, че, с цел да докарам цвета на един от детайлите, използвах с акрил, поради което в банята ми „ избухна “ огромна зелена бомба. След всички претърпяно с роклята, трябваше да стартира с направата на перуката, а тя е дълга метър и половина “, споделя Мими.

Цялостната направа на визиите – костюми, перуки и атрибути, лишили месец на безсънни нощи, неразбория и липса на свободно време.

„ Когато изработвахме костюмите, към момента не бяха пуснали фотоси на това по какъв начин наподобяват героите ни в цялостен растеж. Наложи ми се да рисувам схема и да съединявам от разнообразни вероятности цялостния му облик. Мими пък благодарение на една единствена фотография на героинята си съумя да ушие цялата детайлна рокля “, споделя Лео.



През това време се случили още измислянето на сюжет, хореография и подготовката на малко видео с историята, която пресъздали на сецаната в София. За тяхната направа ангажимент съвсем напълно поел той, защото костюмът му бил подготвен малко преди нейния.

„ В последния месец съвсем не съм спал. Старая се да не изоставам с учебно заведение и да не пропущам уроци и домашни. Но всяка вечер съм си лягал в 2, до момента в който приготвя всичко за костюмите, а след това съм ставал в 6 за учебно заведение. Като зомби съм, дори взеха торбички под очите да ми се появяват “, споделя засмяно той. 



Стресът и страстите, през които са минали младите пловдивчани, обаче не са единственото, с което ще запомнят присъединяване си на „ AnimeS “. Казват, че заниманието им ги учи на доста – най-много лоялност и неизменност, само че и доста старателност и взор към детайла. „ Косплеят в действителност ни учи да даваме всичко от себе си, каквото и да ни показа. По средата на подготовката за едното ни присъединяване ми откриха здравословен проблем, поради който можеше и да не се явя. Не ми доближиха силите да завърша костюма, само че не желаех да се отхвърлям “, разкрива Мими.



За младите пловдивчани косплейят не е просто занимание, а пристрастеността, която им разрешава да изразят своята еднаквост, да се отделят от действителността и да се пренесат в някой нов и построен от тях самите свят. В бъдещите си проекти ясно виждат японското изкуство като съществена част от делника им, а към този момент даже приготвят визиите за идващото си присъединяване на различен фестивал.

Като какво ще се преобразят на международното съревнование „ AnimeS World Stars “ следващата година обаче към момента не издават, само че споделят, че одобряват с леко терзание и доста неспокойствие огромна отговорност да показват страната ни пред косплейъри от целия свят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР